Cercetătorii au studiat 13.284 de adulţi spanioli sănătoşi, cu o vârstă medie de 37 de ani, dintre care 60% femei, cu studii superioare, pentru a stabili o legătură între trei tipuri de comportamente sedentare şi riscul de mortalitate. Aceste comportamente au fost privitul la televizor, petrecerea timpului în faţa calculatorului şi condusul maşinii.
Participanţii la studiu au fost urmăriţi, în medie, timp de 8,2 ani.
Autorii studiului au constatat 97 de decese, dintre care 19 au fost cauzate de boli cardiovasculare, 46 de cancer şi 32 de alte cauze.
Dublarea riscului de mortalitate s-a menţinut după ce a fost luat în calcul un ansamblu de alţi factori, asociaţi de asemenea cu o mortalitate mai ridicată, au precizat oamenii de ştiinţă.
În schimb, oamenii de ştiinţă nu au găsit nicio corelaţie semnificativă între timpul petrecut în faţa calculatorului sau cel petrecut la volan şi riscul crescut de mortalitate prematură.
Cercetătorii au estimat, în acelaşi timp, că sunt necesare alte studii pentru a confirma legăturile potenţiale între timpul petrecut zilnic pe un calculator şi timpul petrecut la volan şi rata mortalităţii, pentru a determina mecanismele biologice care ar putea să le explice.