DOSARUL ZILEI, episodul 89: Pinalti de Moldova, baron de Moldova VIDEO

Dosarul Zilei este o investigatie politica marca Silviu Manastire, un produs media unic in Romania, despre coruptia la varf, afaceri cu statul, tunuri de milioane de euro.
Alina Costache
30 iun. 2014, 07:54
DOSARUL ZILEI, episodul 89: Pinalti de Moldova, baron de Moldova VIDEO

Baronii politici au distrus in ultimii ani increderea romanilor in clasa politica si in institutiile Statului. Aroganta baronilor, bogatia lor nemasurata – afisata public si siguranta ca orice ar face vor fi votati in continuare de alegatori i-au transformat in stapanii Romaniei. Orice presedinte de partid, oricat de puternic ar fi, chiar prim ministru, trebuie sa faca pe placul baronilor, altfel este distrus politic. Exemple vii sunt Adrian Nastase si Mircea Geoana, fosti sefi ai PSD. Azi o sa incepem prezentarea pe larg a afacerilor halucinante facute de cel mai vechi baron politic din Romania. El este de fapt prototipul baronului local al anilor 2000. El este Gheorghe Stefan alias Pinalti, primarul de la Piatra Neamt, baronul neincoronat al Moldovei. Pinalti este amestecul perfect intre un afacerist fara scrupule, un politician fara doctrina clara, patron de echipa de fotbal, iubitor de petreceri cu manelisti si lautari. Pinalti este insa, dupa cum vom vedea, si protejatul celor mai puternici oameni ai tarii. Dar, mai putin stiut, este si omul de legatura in Romania al gruparilor de crima organizata din Balcani, al mafiei din fosta Iugoslavie, o mafie care a investit in Romania, pe mana lui Pinalti, zeci de milioane de euro in afaceri cu energie. Prima data insa vom vorbi despre dosarele penale ale baronului Pinalti. Dupa 14 ani in care a scapat de fiecare de data de anchetele penale, Pinalti a fost pus, in sfarsit, sub acuzare de procurorii DNA de la Bucuresti. Acest dosar este unul obisnuit pentru modalitatea in care Pinalti a imbinat politica si afacerile in ultimii ani.

Procurorii il acuza pe primarul de la Piatra Neamt ca, incepand cu anul 2009, cu ajutorul unor interpusi, a condus firma de constructii Strong Montaj din Neamt. Pinalti si-a folosit influenta politica si a directionat catre firmă contracte de constructii din bani publici, de la institutii sau primarii din judetul Neamt. Datele publice arata ca societatea Strong Montaj – fosta Tehnoutilaj SA (numele a fost schimbat in anul 2010) a incasat milioane de euro din bani publici. La aceasta firma a lucrat sotia lui Pinalti iar cei doi copii ai sai au fost actionari. In mod ciudat, in comparatie cu alte dosare de coruptie deschise de procurori impotriva unor baroni locali, Pinalti nu a fost arestat. El este acum cercetat sub control judiciar. Istoria penala a baronului de la Neamt incepe cu mult inainte sa devina primar al orasului in 2004. Presa locala din judet a relatat ca Gheorghe Stefan conducea firma de stat Romturbovulcan din Neamt. Si-a dat demisia, a infiintat o firma privata – SC Tehnoutilaj – si a preluat contractele si activitate a fostei firme de stat, firma statului a intrat apoi in faliment. Un raport al directiei de finante Neamt, care incrimina distrugerea programata a companiei Romturbovulcan, ar fi fost musamalizat. In 2006, Pinalti este anchetat oficial intr-o afacere imobiliara urat mirositoare: fiica sa, Giorgiana, a cumparat cu 100 de mii de euro un teren in Piatra Neamt si l-a revandut cu un profit de 800 de mii de euro. Numai ca terenul se afla in proces de restituire catre fostul proprietar, deposedat de comunisti. In final, cercetarile fata de familia baronului au fost inchise.

Informatiile publice arata insa ca, de-a lungul anilor, Pinalti si-a folosit cei doi copii (Giorgiana si Gabriel) ca interpusi in alte zeci de afaceri, care mai de care mai controversate. Fiul sau, Gabriel, a infiintat celebra companie Green Energy, care, in timpul guvernarii Aliantei DA, a primit avizele pentru a face comert cu energie. Green Energy cumpara energie ieftina de la societatile de stat Hidroelectrica, de la complexele energetice Turceni si Rovinari, apoi o revindea cu profit. In 2009, Pinalti devenea oficial unul dintre cei mai puternici baroni ai tarii, odata ce a intrat in gratiile Elenei Udrea. Udrea, dupa ce a devenit ministrul Dezvoltarii, a directionat peste 100 de milioane de euro in judetul Neamt, controlat de baronul Pinalti. In guvernarea Boc, Pinalti a devenit incet dar sigur, tot prin interpusi insa, cel mai important combinator pe piata de energie din Romania, avand sub control politic companiile de stat din energie: Transelectrica, Teletrans si SMART SA. Maine o sa vedem cum a ajuns Pinalti sa stea la masa cu cei mai grei mafioti din fosta Iugoslavie.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce pensie primești dacă nu ai muncit nicio zi. Suma pe care o vei lua de la stat
Capital.ro
Românii nu vor primi toți banii câștigați în mod corect. Legea peste care nici judecătorii nu au putere
Playtech.ro
WOW ce schimbare. Pugilista Imane Khelif, transformare ȘOCANTĂ după ce s-a machiat
DailyBusiness
ANUNȚ DE ULTIMĂ ORĂ de la șeful Casei de Pensii! Trebuie să afle toți pensionarii
Adevarul
Armata ucraineană a publicat înregistrări video cu operaţiunile din primele ore ale ofensivei în provincia Kursk VIDEO
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
Românii care au acest obiect prin casă se îmbogățesc instant
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Regizorul Bogdan Budes și-a PREVESTIT moartea?! Ce a postat cu câteva zile înainte de tragedie: „Aerul unor funeralii…”
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Marele artist al României a murit! Toți actorii plâng: Mi se rupe inima
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Ursă agresivă pe Transfăgărășan: turiști străini atacați după ce i-au dat de mâncare
MediaFlux
Cum îți dai seama dacă PENISIA a fost RECALCULATĂ GREȘIT
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...