Banca Naţională a României a calculat că fiecărui român îi revin 41 de bancnote și 122 de monede aflate efectiv în circulaţie, cu mult peste nivelul de la începutul crizei, potrivit România TV. Astfel, în 2009, numerarul aflat la români şi în casieriile firmelor era de circa 25 de miliarde de lei, în timp ce anul trecut, valoarea banilor în circulaţie a depăşit 37 de miliarde de lei. O evoluţie stimulată chiar de efectele crizei.
„Cred că este o reacţie psihică a cetăţeanului de rând ca în momentul în care îşi permite să economisească o sumă de bani, efectiv să îi blocheze şi nu îi mai lasă să circule. Au fost scoşi din circulaţie, ei stau în seifuri, la saltea„, a declarat analistul economic Ciprian Bîrsan.
Preferinţa pentru cash este, de altfel, larg răspândită în România. Totuşi, economiile păstrate în numerar înseamnă şi multă nesiguranţă.
Ca să reducă evaziunea fiscală, Guvernul a aprobat un proiect de lege care limitează plăţile în numerar la 10.000 de lei pe zi. O măsură care i-a nemulţumit chiar pe unii politicieni. „Nu-i normal ca cash-ul pe care-l am eu sau oricare dintre noi, să mă oblige să-l tranzacţionez prin bancă, să îmi ia comisioane, să dea faliment banca şi să pierd toţi banii„, a declarat Radu Mazăre.
Limitarea plăţilor cash ar reduce sumele de bani aflate în afara băncilor. Mai rămâne însă ca românii să fie convinşi că merită să-şi ţină banii la bancă.
CITEŞTE ŞI: Ca-n filme: Hackerii au furat O JUMĂTATE de MILION de EURO dintr-o mare bancă europeană