Potrivit unui comunicat al DNA, alături de acesta au mai fost trimişi în judecată Daniel-Valeriu Panait, fost şef Serviciu prevenirea incendiilor din cadrul ISU „Vlaşca” Giurgiu, acuzat de două infracţiuni de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, şi complicitate la infracţiunea de sustragere sau distrugere de înscrisuri, şi lt. col. (rez.) Luminiţa Lixandru, fostă adjunctă a inspectorului şef din cadrul aceleiaşi unităţi, acuzată de două infracţiuni de abuz în serviciu, sustragere sau distrugere de înscrisuri.
Potrivit anchetatorilor, în perioada 2007-2010, Marian Ghimpeţeanu, Luminiţa Lixandru şi Daniel-Valeriu Panait au desfăşurat activităţi infracţionale în formă continuată, ce au constat în încălcarea repetată şi cu ştiinţă a atribuţiilor de serviciu, în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul a unor avantaje materiale, aducând, în mod corelativ, prin faptele lor, prejudicii de ordin material unor persoane fizice sau juridice.
„Inculpaţii, profitând de funcţiile pe care le îndeplineau, respectiv acelea de inspector şef, adjunct al inspectorului şef şi şef Serviciu Prevenire Incendii, prin încălcarea sarcinilor de serviciu ce le reveneau în materia respectării legislaţiei privind sponsorizarea, dar şi a legislaţiei privind controlul în scopul prevenirii incendiilor, au pretins şi primit pentru dotarea ISU „Vlaşca” al judeţului Giurgiu, dar şi în folosul lor personal, de la mai multe societăţi comerciale şi persoane fizice, diferite sume de bani cu care au achitat o serie de bunuri de mobilier sau materiale de construcţii utilizate pentru amenajarea inspectoratului sau a propriilor locuinţe”, se arată în comunicatul DNA remis marţi AGERPRES.
Potrivit sursei citate, pentru a încerca să acopere caracterul ilegal al acestor operaţiuni, inculpaţii au întocmit, ulterior, documente de „sponsorizare” cu persoanele juridice de la care au pretins acele sume de bani, documente ce au fost întocmite cu dată retroactivă încălcându-se astfel flagrant prevederile O.M.A.I. 340/2002 ce instituie procedura legală de sponsorizare a unităţilor din sistem.
Suma totală primită în acest scop de cei trei inculpaţi a fost în cuantum de 23.650 lei, în schimbul căreia inculpaţii au făcut demersuri pentru ca firmele sau persoanele controlate să nu fie sancţionate conform legii pentru neregulile descoperite cu ocazia controalelor.
„La data de 1 februarie 2007, cei trei inculpaţi au participat la falsificarea unui proces verbal de control, efectuat la o societate comercială din raza lor de competenţă, în sensul că au distrus documentul iniţial în care erau menţionate gravele nereguli descoperite pe linia prevenirii incendiilor, fiind prevăzute şi sancţiuni contravenţionale (inclusiv fiind dispusă închiderea temporară a sediului firmei până la obţinerea Autorizaţiei de Securitate la Incendiu). Controlul vizase un spaţiu cu destinaţie „sală aglomerată” în care funcţiona o discotecă”, susţine DNA.
La scurt timp, reprezentanţii firmei respective au încheiat o poliţă de asigurare, inclusiv pentru cazul producerii unui incendiu, incendiu care s-a şi petrecut imediat după încheierea asigurării, astfel că firma în cauză a cerut şi primit de la firma de asigurări suma totală de 409.869,66 lei, reprezentând contravaloarea sumei asigurate.
Prejudiciul total creat prin faptele celor trei inculpaţi este în cuantum de 433.519,66 lei, pentru recuperarea căruia s-a dispus instituirea măsurii asiguratorii a sechestrului judiciar asupra bunurilor imobile ale inculpaţilor.
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Militar Bucureşti.
Citeşte şi Trei poliţişti de la permise auto Tulcea, trimişi în judecată pentru mită