Potrivit avocatului Mocanu, documentele originale au sosit în România, prin intermediul sistemului de curierat internaţional şi poartă semnături şi ştampile, în original, de la Spitalul Universitar John Hopkins, fiind autentificate, prin semnătură, ştampilă şi timbru sec, de un notar din oraşul Baltimore, unde funcţionează Spitalul Universitar John Hopkins.
Conţinutul scrisorilor medicale, sub semnătura dr. Mohamed E. Allaf, directorul Departamentului de Chirurgie Robotică de la Spitalul Universitar John Hopkins şi dr. Amol Arang, din cadrul Departamentului de Radio-Oncologie, confirmă faptul că pacientul lor este în perioada postoperatorie, de recuperare şi recăpătare a funcţiilor vitale ale aparatului urinar şi că nu poate începe radioterapia postoperatorie până la extragerea cateterului abdominal, instalat pentru drenarea secreţiilor interne.
De asemenea, medicii americani avertizează că stoparea tratamentului în clinica din Baltimore ar periclita ireversibil recuperarea şi vindecarea bolnavului, mai mult acesta fiind netransportabil în condiţia în care se află în acest moment.
Judecătorii de la Tribunalul Bucureşti au susţinut că preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, poate fi tratat într-un spital din România, magistraţii punând la îndoială autenticitatea scrisorii semnate de un medic american. Detalii despre acest caz apar în motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a admis, pe 23 iunie 2014, cererea DNA de arestare preventivă a lui Nicuşor Constantinescu, dată publicităţii luni, 30 iunie.
Astfel, judecătorii arată că scrisoare medicală depusă în instanţă de avocaţii lui Nicuşor Constantinescu, semnată de medicul M.E.A (n.r. Mohamad E. Allaf), nu este datată şi ‘se poate observa cu uşurinţă că modalitatea de prezentare a situaţiei medicale a inculpatului este una evazivă’.
De asemenea, magistraţii susţin că semnătura medicului ‘diferă izbitor’ faţă de semnătură existentă pe alte înscrisuri, ce se află la dosar şi aparţin aceluiaşi medic.
Tot în motivare se spune că acea scrisoare medicală conţine de fapt pasaje din corespondenţa purtată prin e-mail de Nicuşor Constantinescu cu medicul respectiv, acesta fiind un alt motiv de a pune la îndoială autenticitatea scrisorii.
Instanţa a admis cererea procurorilor anticorupţie de înlocuire a măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive determinată de faptul că Nicuşor Constantinescu nu s-a întors din SUA la termenul stabilit de judecători, unde se află la tratament, fiind diagnosticat cu cancer.
Pe 19 iunie, Uniunea Naţională a Consiliilor Judeţene din România a transmis un comunicat de presă în care era citat un fragment din scrisoarea medicului Mohamad E. Allaf, director Chirurgie Robotică şi Profesor Asociat Urologie, Oncologie şi Inginerie Biomedicală la Spitalul Johns Hopkins din Baltimore, cel care l-a operat pe Nicuşor Constantinescu.
În scrisoarea respectivă se afirma că este recomandată supunerea lui Nicuşor Constantinescu la radioterapie, care poate avea o durată de 6-8 săptămâni, neputând fi efectuat atât timp cât acesta are montat cateterul abdominal, iar o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale a preşedintelui CJ Constanţa ar compromite major starea sa de sănătate şi poate anula progresul pe care l-a făcut în recuperarea sa.