Printre afecţiunile influenţate în mod direct de temperatura de afară se numără bolile endocrine. Funcţionalitatea tiroidei este direct proporţională cu temperatura mediului, iar patologia endocrină este influenţată de temperaturile crescute. Tiroida este glanda care controlează tot corpul, iar îmbolnăvirea acesteia poate crea probleme majore, fiind responsabilă cu viteza de reacţie a metabolismului uman, scrie doctorulzilei.ro.
În cazul hipertiroidismului, temperaturile ridicate şi climatul marin stimulează biosinteza hormonilor tiroidieni, ducând la agravarea afecţiunii. Acest lucru înseamnă tulburări cardio-vasculare, de ritm, tahicardie, fibrilaţii, tulburări digestive, deshidratare şi tulburări electrolitice, tulburări neuropsihice, accentuarea tremurului mâinii, agitaţie, insomnie, scădere în greutate. Astfel, nu este indicat ca bolnavii hipertiroidienii să meargă la mare şi dacă merg trebuie să-şi amplifice terapia medicamentoasă.
Citeşte şi Obiceiuri zilnice care afectează glanda tiroidă
Una din formele de hipertiroidism este boala Basedow în care sunt afectaţi şi globii oculari, atunci strălucirea soarelui în mare devine un factor iritativ, sever.
O altă boală este insuficienţa cortico-suprarenală (absenţa hormonilor cortico-suprarenali şi în principal a cortizonului). În acest caz orice boală inflamatorie poate duce la insuficienţă cortico-suprarenală acută. Bolnavii nu trebuie să meargă la mare în perioada cu temperaturi ridicate.
Cea mai frecventă boală a tiroidei este hipotiroidismul, boala ce apare atunci când glanda tiroidă nu reuşeşte să producă o cantitate suficientă de hormoni tiroidieni. În acest caz metabolismul este leneş, motiv pentru care funcţiile organismului sunt încetinite.
Hipotiroidismul este o boală des întâlnită la noi în ţară, aproximativ 10% dintre femeile cu vârsta de peste 65 de ani prezentând simptomele acestei afecţiuni.
Dacă hipotiroidismul nu este tratat, simptomele progresează, iar în unele cazuri evoluează într-o formă gravă a hipotiroidismului, numită mizedem. Din acest stadiu se poate ajunge la comă mixedemica, care poate fi declanşată la o infecţie, de expunere la frig, de un traumatism sau de ingerare de sedative.
Temperaturile mari favorizează umflarea picioarelor, căldura excesivă accentuând dilatarea vaselor de sânge.
Totodată, cele mai afectate de caniculă sunt persoanele supraponderale, cele cu insuficienţă circulatorie periferică sau care suferă de o boală renală.
Citeşte şi Top cele mai frecvente boli de vară la copii