Omul care a declanşat Primul Război Mondial: Cine a fost cel care l-a ucis pe Franz Ferdinand GALERIE FOTO

Acum un secol, pe o stradă din Sarajevo, Gavrilo Princip îl împuşca mortal pe arhiducele Fraz Ferdinand. Prin fapta sa, intra în istorie ca fiind cel mai mare criminal adolescent şi omul care a declanşat Primul Război Mondial.
Sânziana Stancu
06 iul. 2014, 15:34
Omul care a declanşat Primul Război Mondial: Cine a fost cel care l-a ucis pe Franz Ferdinand GALERIE FOTO

În cărţile de istorie s-a scris că Primul Război Mondial a început cu asasinarea arhiducelui Franz Ferdinand, la 28 iunie, 1914, la Sarajevo, de către Gavrilo Princip. Împuşcătura mortală a tras semnalul de început al unui război ce s-a extins din Balcani pe întreg continentul, alimentând tensiunile existente între puterile rivale ale Europei în acea vreme: Imperiul austro-ungar şi Germania, pe de-o parte şi Franţa, Rusia şi Marea Britanie, pe de altă parte.

Recent, cu prilejul comemorării victimelor Primului Război Mondial, au fost scoase la iveală  lucruri mai puţin ştiute despre faimosul adolescent crimnal.

Prenumele lui Gavrilo înseamnă Gabriel în limba sârbă. Mama lui ar fi vrut să îi pună numele Spiro, după cel al fratelui ei, dar preotul care l-a creştinat a spus că nu e bine aşa şi că băiatul trebuie să ia numele Gabriel, după cel al Arhanghelului Gabriel.

Vârsta controversată: Când a comis crima, Gavrilo avea 19 ani şi era în ultima clasă de liceu (a VIII-a, n.r.). Vârsta lui exactă a fost subiect de controverse după asasinat, pentru că nu ar fi permis, potrivit legilor Imperiului Austro-Ungar, să fie condamnat la moarte, el având 19 ani ( minor, n.r.) când a comis crima.

În actele de identitate ale lui Gavrilo Princip, ca dată a naşterii figurează data de 13 iulie 1894. Când l-a asasinat pe moştenitorul tronului austro-ungar, el avea exact vârsta de 19 ani, 11 luni şi 15 zile. Cu alte cuvinte, de spânzurătoare l-au despărţit doar două săptămâni. Astfel, i s-a dat o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă, dar a murit înainte de încheierea războiului, în închisoare, bolnav de tuberculoză, în data de 28 aprilie 1918.

Citeşte şi Un neamţ a prezis cum şi când va începe cel de-al Treilea Razboi Mondial: Va fi într-o noapte…

Ulterior, anchetatorii au descoperit că ar fi avut atunci vârsta legală pentru a i se da pedeapsa capitală, deoarece, au afirmat experţii, literele chirilice cu care i se trecuseră în registrele sârbeşti datele de naştere au creat, prin traducere, confuzie în ceea ce priveşte luna în care se născuse şi care ar fi fost, în realitate, Iunie, şi nu Iulie.

Norocul diavolului: În momentul asasinatului, Gavrilo Princip se afla pe o stradă din Sarajevo, iar Franz Ferdinand în maşină, cu şoferul său. Acesta conducea cu viteză, iar când a ajuns pe strada unde pândea Gavrilo, era să intre cu maşina direct în el. A pus frână în ultimul moment şi a strigat la Gavrilo să se dea la o parte. Asasinul a scos atunci pistolul şi a tras, nimerindu-ul pe arhiduce chiar în vena jugulară. Franz Ferdinand a murit în câteva minute.

Nu era naţionalist sârb: Deşi, la origine, Gavrilo era sârb bosniac, el susţinea un grup de activişti pentru unificarea tuturor popoarelor slave din Bosnia – musulmani, croaţi şi sârbi. Visul lor era să înlăture într-o bună zi ocupaţia austro-ungară. Gestul lui Gavrilo Princip a fost considerat de către aceste grupări ca fiind unul de „măreţ”, un exemplu pentru cei care voiau să se ridice împotriva puterilor străine.

Moştenire toxică pentru Balcani: Deşi slavii au reuşit să se unească într-o singură ţară, Iugoslavia (naţiunea slavilor din sud) aceasta nu avea să dureze. În anii 1990, după ce în Europa începuseră să pice rând pe rând regimurile dictatoriale, federaţia iugoslavă s-a destrămat şi au început conflictele teritoriale între grupurile etnice principale- sârbii, croaţii şi musulmanii. Aşa s-a mai stins încă o dată visul unei singure ţări, pentru care luptase Gavrilo Princip. 

Spynews
La mulți ani de Sf. Ilie. Mesaje și urări pentru 2024
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Zodiile binecuvântate săptămâna viitoare. Cinci nativi sunt pe cai mari până pe 28 iulie
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Trebuie să plătească până pe 30 septembrie. S-a dat ordin în România
Playtech.ro
5 greșeli pe care le faci când folosești aparatul de aer condiționat și îți măresc considerabil factura la curent
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia „nu poate câștiga” în Ucraina. „Nu avem trupe suficiente, aruncăm în luptă și răniții”, spune un propagandist al Kremlinului
Spynews
E oficial! Chelnerii și vânzătorii din România au acum dreptul de a le cere clienților buletinul. În ce condiții se aplică legea
Spynews
Cum arată zona revoltei din Leeds după ce românii au făcut haos | FOTO
Evz.ro
ITP-ul va fi marele test pentru șoferi. Totul se schimbă, autoritățile sunt în alertă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Misterul crimei din Brăila se adâncește ! Ce făcea dentista cu pacienții ei, în cabinet, când veneau la ea. Poliția a descoperit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Adriana Bahmuțeanu a divorțat de George Restivan! Anunțul făcut de vedetă pe rețelelele sociale i-a șocat pe toți
Capital.ro
Codul Rutier 2024. Regula obligatorie în toate mașinile din România. Nu poate fi încălcată
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Bărbat prins cărând cadavrul unei femei pe o stradă din Sectorul 5 al Capitalei
MediaFlux
⁠Tradiții și obiceiuri de Sfântul Ilie. Ce trebuie să respecte orice creștin
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'