„Acum este un moment foarte bun să ne întrebăm dacă pentru alegerile de anul viitor nu poate fi găsită o formulă guvernamentală mai bună pentru a finaliza reformele şi pentru aduce partidul în bătălia electorală. De asemenea, cred că acest răspuns în primul rând trebuie să îl ofere premierul după ce îşi evaluează foarte clar activitatea miniştrilor. În funcţie de această evaluare, tot el este cel care trebuie să dea răspunsul. Dacă echipa este perfectă, ura şi la gară, mergem aşa în alegeri. Dacă echipa poate fi îmbunătăţită, să facă remanierea”, a declarat deputatul PDL într-un interviu acordat cotidianului Ring, informează Mediafax.
În opinia parlamentarului democrat-liberal, acest subiect trebuie închis până la sfârşitul lui 2011.
„Subiectul remanierii trebuie închis foarte rapid. Adică până la sfârşitul anului. După decembrie 2011, ar fi total imatur să mai vorbim despre remaniere. Acest lucru trebuie făcut din două motive: se creează o stare de incertitudine privind consistenţa actului de guvernare şi, în plus, multe, multe ministere, suspectate de a avea un şef remaniat, nu mai lucrează la fel de eficient”, a argumentat Raluca Turcan.
În acelaşi interviu, Turcan a acuzat lipsa de fermitate a PDL în momentul în care unii membri ai partidului au fost suspectaţi de corupţie, precum şi lansarea unor teme în dezbatere publică – regionalizarea, descentralizarea, modificarea legislaţiei electorale, modificarea Constituţiei – fără însă a le finaliza.
„Nu trebuie să aştepţi să fii împroşcat cu noroi de dimineaţa până seara, ci poţi să acţionezi ferm cu suspendarea sau chiar excluderea. Aceleaşi consecinţe a generat şi situaţia din parlament când nu s-a reuşit obţinerea unui vot pentru grăbirea procedurilor parlamentare la trimiterea în judecată a doamnei Ridzi sau Păsat. Atunci a existat o bâlbâială la nivelul partidului, dar şi a coaliţiei. Astfel de ezitări costă”, a afirmat Raluca Turcan.
Ea a calificat drept „neputinţă” dezbaterile în van, fără finalitate, pe teme importante.
„PDL a lansat în dezbatere teme vitale pentru reformarea statului: regionalizarea, descentralizarea, modificarea legislaţiei electorale, modificarea Constituţiei. Ei bine, nici una dintre aceste teme, până în momentul de faţă, nu este finalizată. Dacă nu vom reuşi în cel mai scurt timp să închidem măcar câteva capitole, ele se vor transforma într-un mare handicap de imagine. Este foarte valoros să fii hotărât şi reformist, dar mai important e să fii deştept şi să te opreşti atunci când nu poţi să închizi temele aduse în dezbatrere. Dezbaterea în van fără finalitate denotă neputinţă”, a declarat deputatul PDL.
Preşedintele Traian Băsescu a declarat, în urmă cu o săptămână, la TVR, răspunzând unei întrebări, că rămâne de văzut ce se va întâmpla cu remanierea, menţionând că premierul se va pronunţa, fiind mandatat deja de partid să analizeze problema, şeful statului adăugând: „Să treacă Fondul”.
Întrebat dacă va avea loc o remaniere, Băsescu a răspuns: „Să treacă Fondul şi pe urmă mai discutăm”.
Moderatorul a întrebat dacă o eventuală remaniere ar putea avea loc înainte sau după adoptarea bugetului, iar preşedintele a replicat: „Nu ştiu. Vom vedea. Premierul o să se pronunţe. E mandatat deja de partid să analizeze problema remanierii”.
Premierul declara, la începutul lunii octombrie, răspunzând unei întrebări, că Guvernul nu a făcut niciun demers instituţional privind o eventuală remaniere a Cabinetului.