Cererea avocaţilor lui Dan Voiculescu de strămutare a dosarului privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă, se judecă pe 24 septembrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Avocaţii lui Dan Voiculescu au depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie o cerere în care solicită ca dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) să fie mutat de la Curtea de Apel Bucureşti la o altă instanţă.
Cererea a primit termen 24 septembrie 2014, la ICCJ.
Solicitarea vine după ce la ultimul termen al procesului din 1 iulie avocaţii lui Dan Voiculescu au reclamat atitudinea preşedintelui noului complet de judecată, Camelia Bogdan, pe care au acuzat-o că este părtinitoare şi au încercat de două ori să o recuze, potrivit Agerpres.
Tot la acel termen, completul de judecată a respins toate excepţiile şi cererile de amânare formulate de avocaţi şi a extins sechestrul pus pe averea lui Dan Voiculescu.
„V-aţi dovedit părtinitoare. Se simte din ceea ce faceţi. Aţi călcat în picioare drepturile procesuale ale părţilor. Nu vă luaţi dusă de val”, i-a spus atunci unul dintre avocaţi judecătoarei Camelia Bogdan.
Următorul termen al procesului a fost stabilit la Curtea de Apel Bucureşti pe 7 iulie.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
Noi judecători în dosarul ICA. Vezi cine va decide soarta lui Dan Voiculescu
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.