„BVB are nevoie de companii care au nevoie de bursă. Funcţia bursei este să ofere finanţare. Din păcate, această funcţie nu prea a fost utilizată în ultimii ani. Nu este cazul situaţiei menţionate. Nu cred că poţi dezvolta ceva cu forţa. Nu poţi forţa o companie să se listeze”, a răspuns luni Anghel, întrebat de ce Erste Bank, acţionarul majoritar, nu a dorit listarea titlurilor BCR la bursă.
Lucian Anghel a fost ales la începutul lunii ianuarie preşedinte al Consiliului de Administraţie al BVB.
Listarea BCR a fost respinsă de acţionari în AGA în luna noiembrie a anului trecut, tocmai pentru ca un vot negativ să protejeze Erste ulterior de eventuale acţiuni în instanţă. Respingerea listării în AGA a venit după ce în luna septembrie patru dintre SIF-uri au agreat cu Erste un acord pentru vânzarea participaţiilor la BCR, la care ulterior a aderat şi SIF Moldova.
Acordul a fost agreat în condiţiile în care se încheiase o altă înţelegere semnată în august 2009 de SIF-uri şi Erste pentru amânarea listării BCR cu doi ani. Potrivit acordului din 2009, Erste era obligată să listeze BCR doar dacă SIF-urile cer împreună listarea, sau dacă Erste se înţelege în acest sens cu trei societăţi de investiţii financiare.
Erste deţine în prezent 89,13% din acţiunile BCR, iar SIF Oltenia, singura care nu a vândut tiluri BCR, are aproape 6,59%.
Din acţionariatul BCR urmează să iasă în acest an SIF Muntenia şi SIF Banat-Crişana, care au anunţat recent că au decis să mai cedeze o parte din titluri către Erste, în baza acordului agreat în luna septembrie. Celelalte două SIF-uri, SIF Moldova şi SIF Transilvania, au vândut anul trecut toate acţiunile BCR pe care le aveau.