Cu o masa de două ori cat a Terrei, planeta, numita OGLE-2013-BLG-0341LBb, orbiteaza una dintre stelele gemene ale sistemului, aproape la aceeasi distanta la care Terra orbiteaza Soarele. Cu toate acestea, din cauza faptului ca steaua mama este mult mai putin luminoasa decat Soarele, planeta este mult mai rece decat Terra, putin mai rece chiar decat Europa, satelitul inghetat al lui Jupiter, scrie hotnews.ro.
Patru echipe de cercetare internationale, conduse de profesorul Andrew Gould de la Universitatea de Stat Ohio, cu sediul in Columbus, au publicat in numarul din 4 iulie al revistei de specialitate Science rezultatele studiului. Cercetarea a fost finantata partial de catre NASA.
Studiul ofera primele dovezi ca planetele telurice se pot forma in orbite similare cu cea a Pamantului, chiar si intr-un sistem stelar binar in care stelele nu se afla la o distanta prea mare una de alta. Desi aceasta planeta este prea rece pentru a putea sustine viata, aceeasi planeta orbitand o stea asemanatoare cu Soarele intr-un astfel de sistem binar s-ar incadra in asa-numita „zona locuibila” – zona in care conditiile ar putea fi potrivite pentru a sustine viata.
„Aceste date extind ariile potentiale in care am putea descoperi pe viitor planete care ar putea sustine viata. Jumatate dintre stelele din galaxie se afla in sisteme binare. Nu aveam nici cea mai mica idee daca planete asemanatoare cu Pamantul sau aflate pe orbite ca cea a Pamantului s-ar putea forma in asemenea sisteme”, a declarat Scott Gaudi, profesor de astronomie la Ohio State.