Ziua Internaţională a sărutului: Cum să te săruţi ca eschimoşii. De ce este recomandat sărutul

Franțuzesc sau în stilul eschimoșilor, tandru sau pasional, orice om iubește sărutul și chiar dacă acesta nu are aceleași semnificații pe diferite continente și în culturi diferite, el reprezintă totuși un semn universal al afecțiunii, al iubirii și, pe lângă toate acestea, are și efecte benefice asupra sănătății, conform unui material publicat de Huffingtonpost, citat de Agerpres.
Romania TV
07 iul. 2014, 13:03
Ziua Internaţională a sărutului: Cum să te săruţi ca eschimoşii. De ce este recomandat sărutul

 

Ziua Internațională a Sărutului este sărbătorită în fiecare an la 6 iulie, iar cu această ocazie Huffingtonpost explică de ce sărutul este benefic pentru sănătatea fizică și psihică.

O primă calitate a sărutului este că are efecte benefice asupra sănătății bucale. Săruturile umede intră în această categorie. În timpul sărutului producem salivă care are efectul de a curăța o parte dintre bacteriile de pe dinți. Conform stomatologului american Mathew Messina, această salivă contribuie la distrugerea plăcii dentare bacteriene.

„Saliva este un lubrifiant natural care alunecă sub placa bacteriană și o elimină”, confirmă și stomatologul Jeff Golub-Evans. Poate însă că ar fi mai bine să nu ne gândim la efectele salivei atunci când sărutăm.

Pe lângă efectul antibacterian legat de stimularea secreției de salivă, sărutul permite și arderea caloriilor. Persoanele care doresc să slăbească ar trebui, conform site-ului Self.com, să sărute des și îndelung. În timpul unui sărut organismul pierde între 2 și 6 calorii pe minut, în condițiile în care un sărut activează 30 de mușchi ai feței.

Sărutul stimulează și sistemul imunitar al organismului. Prin sărutul dintre doi oameni sănătoși se realizează un schimb de germeni, în cantități mici, care ajută sistemul imunitar. Conform site-ului Popular Science, dacă o femeie însărcinată primește astfel de mici doze de virusuri sau bacterii, organismul ei creează anticorpi de care va beneficia și viitorul copil. În consecință, dacă prietena sau soția a rămas gravidă, ea trebuie sărutată cât mai mult.

Sărutul are și un important efect antistres, prin eliberarea în organism a doi hormoni importanți. Un sărut duce la eliberarea oxitocinei, un hormon care relaxează ritmul cardiac și scade tensiunea arterială. De asemenea, sărutul eliberează și endorfina, supranumită și hormonul fericirii.

Pentru cei care suferă de alergii, sărutul are o funcție terapeutică, ameliorând simptomele reacțiilor alergice. Primăvara este considerat anotimpul iubirii, dar este și anotimpul alergiilor. Conform unui studiu japonez, persoanele care să sărută au un nivel mai scăzut al proteinei lgE în organism, proteină care declanșează sâcâitoarele simptome ale alergiilor: nasul care curge, gâtul iritat, lăcrimare excesivă. E drept că, în conformitate cu studiul japonez, pentru ca sărutul să aibă astfel de efecte antialergice, el trebuie desfășurat timp de cel puțin 30 de minute.

În plus, sărutul are și importanta funcție de a mări dorința sexuală, iar efectele benefice ale activității sexuale asupra organismului sunt deja extrem de bine documentate.

„Sărutul este un excelent ‘aperitiv’ sexual, în cadrul preludiului, detensionând atmosfera și asigurând o experiență erotică plăcută pentru parteneri”, conform sexologului Carol Queen. În ceea ce privește activitatea sexuală, aceasta are efectul de a crește prezența anumitor anticorpi în organism, combate depresia, întinerește organismul și îmbunătățește sistemul imunitar.

Din punct de vedere psihologic, sărutul contribuie substanțial la îmbunătățirea imaginii de sine, conform unui studiu german prezentat de CNN. Acest studiu susține, nici mai mult, nici mai puțin, că bărbații care își sărută soțiile sau partenerele dimineața, când pleacă la muncă, câștigă mai mulți bani. Andréa Demirjian, autoare a unei cărți despre sărut, oferă și explicația acestui lucru: „Dacă bărbații pleacă de acasă fericiți, sunt mai productivi pentru că nu mai sunt perturbați emoțional. Sărutul are într-adevăr o legătură cu încrederea în forțele proprii, sentimentul de a fi iubit și conectat cu o altă persoană”.

Și poate cel mai important efect al sărutului este că ne face fericiți. Prin eliberarea serotoninei, dopaminei și oxitocinei, sărutul ne face să ne simțim fericiți. Psihoterapeutul Arthur Janoy explică faptul că „oxitocina este hormonul iubirii, iar cu cât nivelul acestui hormon este mai ridicat în organism, cu atât iubim mai mult”. Din această cauză, partenerii care se sărută au mai degrabă o relație serioasă, de durată. Iată, în concluzie, și cele mai importante efecte benefice ale sărutului: ne face să fim fericiți și fideli partenerului.

Spynews
EXCLUSIV | Cât s-a împrumutat Andrei Versace de la cămătari înainte să moară. Suma a tocat-o la ruletă, în câteva mâini
Bzi.ro
Gigi Becali vrea să desființeze festivalul Untold: „Nu vreau sataniști și nebuni cu muzica!”
Fanatik.ro
Alina Bădic anunță o săptămână de vis pentru aceste zodii. Schimbări benefice, dar și răsturnări de situație pentru ele
Capital.ro
Mașinile au interzis! Amenda este de 10.000 de lei. E lege în România
Playtech.ro
Ce analize poți face gratuit dacă nu ai asigurare de sănătate. Investigațiile medicale pe care toți românii ar trebui să le facă
DailyBusiness
Lovitură pentru români! Premierul confirmă: PREȚURILE EXPLODEAZĂ
Greva minerilor care l-a cutremurat pe Ceaușescu. Cum s-a schimbat Valea Jiului, după epoca de aur a cărbunelui VIDEO
Spynews
Scandal monstru între Florin Salam și Tzancă Uraganu! Scenă ireală petrecută între cei doi artiști, cu tentă penală | VIDEO
Spynews
Imagini de Evul Mediu la Iași! Scandal cu pistoale și cuțite în plină stradă. Ireal ce a generat tulburătoarele scene | VIDEO
Evz.ro
Cea mai ieftină stațiune de pe litoralul românesc. Turiștii dau năvală
Ego.ro
Mădălina Ghenea a ieșit la masă alături de un actor de la Hollywood. Cum a fost surprinsă românca în compania starului american
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
wowbiz.ro
Soțul Marinei, dentista ucisă în cabinet, rupe tăcerea! Ce mărturisire a făcut în plină anchetă
Cancan.ro
Mutu și-a băgat soția la înaintare! Masculilor le-a stat ”ceasul” chiar în buza mării: și-a făcut apariția Sandra, într-un minuscul costum de baie!
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
A început programul național FIV 2024: Sprijinul financiar oferit de Ministerul Familiei și documentele necesare pentru înscriere
Capital.ro
Nu te vom uita! A murit cea mai iubită actriță. Marea doamnă a făcut accident vascular cerebral
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fosta ispită de la Insula Iubirii nu ratează nicio ocazie să își arate dragostea față de milionarul cu 24 de ani mai bătrân decât ea, care i-a luat un Ferrari cadou!
stirilekanald.ro
Noi ipoteze în cazul crimei de la Brăila! Soțul doctoriței ucise, primele declarații după tragedia din cabinetul stomatologic
substantial.ro
ANM a emis coduri galbene de vânt puternic și caniculă în mai multe județe
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!