Conform expunerii de motive, legea are ca scop reglementarea unitară şi transparentă a activităţilor de înfiinţare, funcţionare şi închidere a cimitirelor, precum şi a serviciilor funerare.
Iniţiatorii au motivat necesitatea legii prin faptul că majoritatea reglementărilor româneşti în domeniu erau „depăşite” şi nu mai corespundeau condiţiilor de viaţă actuale şi normelor europene.
Cine nu-şi îngijeşte locul de veci timp de mai bine de doi ani la rând rămâne fără el. Asta prevede legea privind cimitirele, crematoriile umane şi serviciile funerare adoptată de Parlament! Acelaşi lucru se întâmplă şi pentru cei care nu plătesc taxa de concesiune.
Printre noile prevederi există una care îi obligă pe cei care au dreptul de folosinţă a locului de înhumare să îl îngrijească corespunzător.
Mai exact, dacă acesta îl lasă în paragină şi nu îngrijesc nici măcar pietrele funerare timp de doi ani, atunci pierd dreptul de folosinţă. Osemintele vor fi scoase, iar locul de veci va fi dat altcuiva. Dreptul de folosinţă mai poate fi piedut şi în cazul în care nu se plăteşte taxa pe care administratorul o percepe, dar şi dacă primesc un alt loc de înmormântare.
Administratorul are şi el obligaţii. Acesta trebuie să îngrijească clădirile din cimitir, trebuie să împrejmuiască cimitirul cu gard şi cu o perdea de arbori.