Studiu UNICEF: Salariile profesorilor ar trebui fie mai mari dacă predau în zone defavorizate

Salariile profesorilor ar trebui negociate şi să fie mai mari dacă predau în şcoli aflate în zone defavorizate, relevă concluziile unui studiu efectuat de către UNICEF şi Institutul de Ştiinţe ale Educaţiei, în cadrul campaniei 'Hai la şcoală!'.
Filip Stan
09 iul. 2014, 11:00
Studiu UNICEF: Salariile profesorilor ar trebui fie mai mari dacă predau în zone defavorizate

Studiul a fost derulat în 250 de şcoli frecventate de copii vulnerabili şi a scos în evidenţă anumite necesităţi bugetare ale unităţilor de învăţământ.

„S-a constatat că o şcoală cu copii săraci are cheltuieli mai mici, că nu deţine profesori cu experienţă ce au salarii mai mari, dar cercetarea ne demonstrează că acest lucru nu ar trebui să se mai întâmple. Profesorii trebuie să fie plătiţi şi în funcţie de rezultatele obţinute de elevi, de saltul educaţional pe care îl fac elevii, când profesorii se implică. Este mai greu să lucrezi cu copii cu probleme. Acum se produce o migraţie a profesorilor spre şcoli cu copii buni, că pe acelaşi salariu muncesc mai puţin. Salariul unui profesor ar trebui să fie mai mare la o şcoală din zone defavorizate”, a declarat miercuri Şerban Iosifescu, preşedintele Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), cu ocazia prezentării rezultatelor studiului.

Potrivit Agerpres, Iosifescu a spus că studiul mai arată că salarizarea cadrelor didactice ar trebui să fie mai flexibilă şi să existe posibilitatea negocierii salariului.

„Profesorii buni trebuie aduşi şi în zonele cu probleme. Trebuie găsit un mecanism de piaţă, astfel încât să fie menţinuţi cei mai buni profesori şi în zone cu probleme sociale. Performanţa şcolară depinde şi de mediu. Datele arată că influenţa unui profesor asupra unui elev este de 53% în cazul în care acesta prezintă risc social şi de numai 10% asupra copiilor proveniţi din alte familii”, a completat preşedintele ARACIP.

Totodată, studiul UNICEF a arătat că finanţarea per-capita poate creşte echitatea educaţională şi poate îmbunătăţi rezultatele elevilor cu risc ridicat de abandon şcolar.

„Este nevoie de revizuirea formulei actuale de finanţare şi includerea unor noi coeficienţi de corecţie care să asigure resursele adecvate şcolilor cu un număr ridicat de elevi cu risc de excluziune. Finanţarea de bază trebuie să ţină cont şi de factori specifici elevilor, specifici şcolilor şi dezvoltării curriculare”, a explicat Luminiţa Costache, specialist UNICEF pe domeniul educaţiei şi coordonator al studiului.

Costache a adăugat că studiul evidenţiază şi necesitatea conceperii bugetului şcolar în baza unor consultări cu comunitatea, respectiv părinţi şi elevi.

O altă cerinţă a studiului este că şcolile gimnaziale ar trebui să continue cu clasele învăţământului obligatoriu, respectiv clasele a IX-a şi a X-a, deoarece în mediul rural aceste clase nu mai sunt frecventate, liceele fiind la distanţe mai mari de domiciliul elevilor.

Studiul UNICEF a fost realizat în 2013 şi va mai cuprinde un an şcolar, fiind parte a unui sistem regional care include cinci ţări – Polonia, Bulgaria, Republica Moldova, România şi Georgia.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Cele mai avantajate zodii în vara lui 2025. Patru nativi vor avea 3 luni pline de belșug
Capital.ro
Taxă nouă din 2026. Proprietarii de apartamente și garsoniere vor fi obligați să o plătească
Playtech.ro
De câte ori se încarcă voucherele de alimente până în 2027. Suma oferită de stat românilor cu venituri mici
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Ce efecte produce puciul din USR. „Un partid care funcționează pe bază de interes. Elena Lasconi ar putea creşte”| ANALIZĂ
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
NASA, anunț despre sfârșitul lumii. Urmează apocalipsa. Primele semne sunt deja vizibile
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Familiile victimelor de la 2 Mai, față în față pentru prima oară cu părinții lui Vlad Pascu! Reacția părinților îndoliați: „Am simțit că îmi vine rău”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă obligatorie pentru șoferii din România. Regulă pentru românii care dețin două mașini
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Primul sondaj care ia în considerare și votanții din diaspora. Cine ar câștiga o finală Nicușor Dan – George Simion
MediaFlux
Ce se va întâmpla în România după ce se ridică plafonarea la energia electrică și gaze! Un expert a explicat exact: Va exista un impact semnificativ în facturile finale VIDEO
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Victor Ponta și „Sistemul”: când Lupul strigă „Lupul!”