„Înainte de începerea viscolului s-a creat poleiul, şi freezing rain. Existenţa gheţii la nivelul solului, peste care a căzut zăpada, a creat acele cantităţi imense de zăpada. Am ajuns la concluzia că a fost o coincidenţă de factori care a condus la formarea troienelor, gheaţa a facilitat formarea lor„, a declarat Mihai Capră.
Acesta a mai spus că nu a fost emis cod roşu pentru ca stratul mediu de zăpadă nu a depăşit 50 de centimetri, iar „codurile nu se dau pe troiene, se dau pe cantitatea medie„. Dacă ar fi fost emis cod roşu, „am fi solicitat ajutoare din mai multe zone pentru zonele în care nu erau suficiente”.
Ion Sandu, directorul ANM, a declarat şi el la România TV că „ANM are rolul să informeze populaţia prin coduri cât de periculos este fenomenul” şi că autorităţile nu trebuie să aştepte şi să facă corelaţia între codul roşu şi starea de alertă.
Acesta a atras atenţia că este foarte uşor să dai vina pe meteorologi în situaţiile de urgenţă, dar că este „penibil ca într-o ţară în 2012 să vii la inundaţii, la viscol, să dai vina pe meteorologi”.
El a mai precizat că troienele s-au format şi din cauză că în multe zone nu mai există perdele de protecţie.