Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii de maşini apelează, mai nou, la metode avansate de furt din automobile, folosindu-se de tehnologia modernă. Două dintre acestea sunt bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoarele de cheie, avertizează poliţiştii, care ne spun şi cum putem evita să devenim victimele unor asemenea situații.
Marius Neagu
10 iul. 2014, 11:30
Metodele moderne folosite de hoţii de maşini şi cum te fereşti de ele

Hoţii moderni de maşini, care folosesc bruiajul radio-frecvenţelor şi programatoare de cheie reprezintă o nouă provocare pentru poliţişti, conform unui articol publicat în Revista Poliţiei Române, scrie b365.ro.

Aici se precizează că poliţişti au fost iniţial încurcaţi atunci când proprietarii au declarat furturi, deşi încuiaseră automobilul cu cheia electronică, iar maşina nu prezenta urme de forţare. Astfel, a durat ceva timp până au descoperit noile moduri de operare ale infractorilor.

Cum funcţionează dispozitivele:

De obicei, în zone aglomerate, proprietarul maşinii închide maşina din telecomandă fără a o verifica, timp în care hoţii utilizează dispozitive de bruiaj care blochează semnalul de la cheie la maşină şi cea din urmă rămâne astfel descuiată. După ce proprietarul se îndepărtează, hoţii pot acţiona astfel cu uşurinţă.

O altă metodă constă în folosirea unui generator de semnal identic cu cel al cheii, tehnica fiind similară programatoarelor de cheie folosite de reprezentanţele auto. Pentru a reuşi deschiderea se încearcă, pe rând, frecvenţele folosite de producătorul autovehiculului la programarea cheilor. O variantă a dispozitivului, ceva mai complicată, recepţionează semnalul de închidere emis de telecomandă, îl compară cu o bază de date şi emite apoi frecvenţa de deschidere, chiar şi la câteva secunde după ce proprietarul s-a îndepărtat, adaugă poliţiştii.

Un alt dispozitiv oferă posibilitatea de a porni motorul, înlesnind astfel furtul autoturismului. Acesta este folosit după deschiderea maşinii. În portul de diagnoză (regăsit la majoritatea autoturismelor fabricate după 1990), spărgătorul introduce un dispozitiv care citeşte codurile de securitate înregistrate în calculatorul maşinii şi le transferă într-un mic cip programabil care, la rândul lui, răspunde la sistemul de securitate al contactului de cheie.

Disponibil, în special la dealerii sau service-urile autorizate, dispozitivul este mai scump, dar relativ uşor de procurat. Deşi comercializarea acestor dispozitive este ilegală, cel puţin bruiatoarele de frecvenţă pot fi uşor construite de un pasionat urmând sutele de scheme electronice disponibile online, conform sursei citate.

CUM PUTEŢI EVITA FURTURILE

♦ Poliţiştii recomandă să vă asiguraţi că maşina dumneavoastră dă semnalul de blocare atunci când o închideţi din telecomandă.

♦ Dacă vedeţi persoane suspecte în apropiere, nu folosiţi sistemul de blocare la distanţă, ci închideţi uşile manual, cu cheia, pentru a împiedica astfel citirea frecvenţei telecomenzii.

♦ Instalaţi alarme auto inteligente. Producătorii acestora sunt preocupaţi de îmbunătăţirea continuă a sistemului antifurt prin criptarea semnalului, coduri anticitire, folosirea comunicaţiei în două sensuri între maşină şi telecomandă schimbând aleator frecvenţa de lucru.

DailyBusiness
Vești despre călătoriile cu AVIONUL. Europa se pregătește de o scumpire drastică a biletelor!
Spynews
Cum arată Gina Felea în 2024! A împlinit recent 40 de ani și a trecut printr-o transformare uriașă | FOTO
Bzi.ro
Partidul AUR nu va participa la alegerile parlamentare. La Giurgiu și Bistrița-Năsăud au fost respinse dosarele candidaților. Urmează Iașul – UPDATE
Fanatik.ro
Orașul din România care a pregătit deja cea mai frumoasă piață de Crăciun. Vrea să atragă turiști din țară și din toată lumea, are un concept unic, iar intrarea va fi liberă
Capital.ro
Doliu şi durere în Biserica Ortodoxă Română. Patriarhul DANIEL...
Playtech.ro
O familie a găsit o baltă cu apă verde în mijlocul deșertului din Iudeea. Au decis să intre în ea și ce a urmat a...
DailyBusiness
20.000 de morți anual. România, la cheremul indiferenței Guvernului!
Adevarul
O nouă formă de hoție îi vizează pe turiștii români într-un oraș european aflat la mare căutare. „Nu vă lăsați, fotografiați tot”
wowbiz.ro
România, lovită de lapoviță și ninsoare! Meteorologii au emis un avertisment de ultimă oră
Spynews
Lora o pune la punct pe Ilinca Vandici după ce aceasta a comentat despre nunta cântăreței! Ce a enervat-o la culme pe artistă 
Spynews
Soția lui Radu Mazăre, Roxana, a născut! Fostul edil a devenit tată pentru a doua oară
Evz.ro
Daniel Pancu, un trecut aventuros în fotbal. Abandonat de Lucescu la Londra, bătut la băută de Tamaș, fan al lui Kadîrov
Ego.ro
Diana Șoșoacă, slabă, îmbrăcată elegant! Imaginile pe care le-ai ratat! FOTO
Prosport.ro
FOTO. Miliardarul de 74 de ani se iubește cu o femeie care e cu 30 de ani mai tânără
kanald.ro
Ea este Camelia, românca găsită fără suflare lângă o gară din Italia. Ce au descoperit anchetatorii pe corpul femeii
Cancan.ro
Singura stațiune exotică din România. Seamănă izbitor cu Maldive sau Bora Bora
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
O celebră bancă a fost închisă. Toate conturile au fost blocate. Cum se vor returna banii
StirileBZI
Această băutură te lasă fără permisul de conducere! Provoacă un rezultat fals pozitiv la DrugTest
Prosport.ro
FOTO. Face bani din onlyfans după ce a dezvăluit că o colegă are relații intime cu un șef al ei
stirilekanald.ro
"E primul pas spre un război mondial". Cei 10.000 de soldați din Coreea de Nord trimiși în Ucraina ar putea arunca în aer butoiul cu pulbere
substantial.ro
Kelemen Hunor despre viitoarea guvernare: „Unul dintre PSD sau PNL trebuie să fie în opoziție”
MediaFlux
Dobrogea a fost ȚINTA unui ATAC AERIAN! Au intervenit avioanele de luptă!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Depresia nu mai este boala secolului. Care e afecțiunea ce lovește tot mai puternic