Programul „Start în carieră”, destinat consilierii profesionale a studenţilor, a fost demarat

Programul "Start în carieră - Bune practice europene în consilierea profesională a studenţilor români", dezvoltat cu scopul facilităţii inserţiei pe piaţa muncii sau motivării tinerilor în vederea continuării studiilor, a fost demarat joi în prezenţa oficialilor Ministerului Tineretului şi Sportului şi a partenerilor săi.
Iulian Tudor
10 iul. 2014, 14:05
Programul

„În cadrul acestui proiect vom dezvolta şi implementa servicii de consiliere şi orientare profesională pentru peste 5.000 de studenţi la nivel naţional, scopul principal al iniţiativei fiind de a facilita inserţia pe piaţa muncii şi motivarea tinerilor în vederea continuării studiilor”, a afirmat Irinel Ciocioc, consilier al ministrului Tineretului şi Sportului, potrivit Agerpres.

Centre de consiliere şi orientare profesionale vor fi organizate în 13 oraşe din ţară: Bucureşti, Iaşi, Cluj-Napoca, Timişoara, Craiova, Ploieşti, Braşov, Constanţa, Târgu Mureş, Sibiu, Suceava, Piteşti şi Arad. Scopul centrelor este formarea cât mai clară a unei opinii asupra activităţii profesionale pe care tinerii o vor desfăşura la finalizarea studiilor.

„Sperăm ca împreună cu partenerii noştri, pe care ne bazăm foarte mult, să reuşim să avem o rată de absorbţie cât mai mare şi rata de dezangajare să fie, evident, cât mai aproape de zero”, a subliniat Cristian Cosmin, secretar de stat pe activităţi de tineret în Ministerul Tineretului şi Sportului.

În centre tinerii vor beneficia de sprijin în ceea ce priveşte: descoperirea propriilor abilităţi şi competenţe, a vulnerabilităţilor, aspiraţiilor şi resurselor; luarea unor decizii legate de traseul lor profesional; explorarea cerinţelor şi oportunităţilor existente pe piaţa muncii; stabilirea unor obiective coerente, clare şi relevante; elaborarea unui plan de acţiune; realizarea unui marketing personal de impact (CV, scrisoare de intenţie); pregătirea pentru interviul de angajare.

„Programul este structurat pe mai multe etape, startul fiind marcat de explorarea aşteptărilor participanţilor, beneficiile procesului de consiliere, familiarizarea cu platforma online şi completarea textelor de autocunoaştere disponibile pe platforma programului – www.startincariera.ro„, a spus Cristian Cosmin.

Proiectul vine în ajutorul tinerilor care au nevoie de îndrumare pentru a reuşi să obţină slujbele pe care şi le doresc şi, totodată, contribuie la creşterea ratei de participare în câmpul muncii.

Conf. univ. dr. Andreea Szilagyi, vicepreşedinte al European Board for Certified Counselors, a afirmat că îşi doreşte ca până la finalul proiectului să propună un set de standarde care să-i ajute atât pe consilieri, cât şi pe cei consiliaţi.

Programul se va desfăşura în patru etape. În prima etapă se doreşte asigurarea unei tranziţii a studenţilor cât mai facilă şi cu efecte benefice pe termen lung de la şcoală la viaţa activă, urmată în cea de-a doua etapă de furnizarea de servicii şi tehnici moderne de orientare, consiliere şi îndrumare personalizate pentru studenţi. În partea a treia se va monitoriza inserţia pe piaţa muncii sau a continuării studiilor cu ajutorul soluţiei software ce va fi implementată în cadrul proiectului. Ultima etapă va urmări creşterea ratei de angajabilitate a studenţilor. În cadrul sesiunilor de consiliere şi orientare profesională, se va pune accentul pe identificarea resurselor vocaţionale pe care fiecare student le posedă şi utilizarea lor optimă în dezvoltarea traseului profesional.

Derulat pe o perioadă de 20 de luni şi cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor umane 2007-2013 ‘Investeşte în oameni!’, proiectul marchează atât un start teoretic, cât şi practic pentru tinerii aflaţi la început de carieră.

DailyBusiness
Revoltă la ANL: Angajații acuză sabotaj guvernamental și cer stoparea reorganizării care lasă zeci de oameni pe drumuri!
Spynews
Adrian Minune a recunoscut că a înșelat-o pe Cati Simionescu! Cum a reacționat soția manelistului, după ce a aflat totul: ”Am 200 de gagici, nu una”
Bzi.ro
Loredana Groza s-a sărutat cu un cal! Ipostază șocantă a devenit virală! – FOTO
Fanatik.ro
Parcul din România care se va transforma de Paște 2025. Sunt așteptați turiști din toate colțurile țării pentru a vedea carnavalul
Capital.ro
România a pierdut o legendă. A fost unul dintre cei mai iubiți români. Nu-l vom uita niciodată
Playtech.ro
Imagine rară cu copiii lui Nicolae al României și ai Alinei Binder. Ce mari au crescut Alexandra și Mihai
DailyBusiness
Ce pensie vei avea după 40 de ani de muncă? Cum se calculează și ce influențează suma finală
Adevarul
Fost consilier al președintelui Zelenski: „România trebuie să construiască un bloc est-european ce poate rezista valurilor care vin”
wowbiz.ro
Pericol la Cernobîl: România, în zona de risc?! Sarcofagul care izolează materialul radioactiv, grav avariat în urma unui atac cu dronă
Spynews
Două zodii vor fi cerute în căsătorie până la finalul aprilie! Nativii vor avea parte de surprize uimitoare
Spynews
Tzancă Uraganu recunoaște idila cu Laura Vass, după ce paparazzii Spynews.ro i-au surprins împreună: „Mai pici în ispită”. Cum a reacționat Alina Marymar
Evz.ro
Toți vorbesc de noul El Dorado răsărit lângă București. Are o singură mare problemă
Ego.ro
Mihaela Tatu, de nerecunoscut! Cum arăta vedeta la 37 de ani... FOTO
Prosport.ro
FOTO. Cum arată arbitra la care s-au dat fotbaliștii pe teren: „Unii mi-au scris pe Instagram”
kanald.ro
Peste 20 de persoane au murit în urma unui incendiu la un azil de bătrâni, în China
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut cel mai mare artist. NU va mai fi nimeni ca el. Va rămâne veșnic în inimile românilor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. O femeie e motivul pentru care fiii lui David Beckham nu-şi mai vorbesc
stirilekanald.ro
O tânără de 17 ani s-a trezit cu boala "plămânilor popcorn" după ce a vapat în secret. Avertismentul disperat al mamei sale: "Este o afecțiune mortală și incurabilă"
Nu spalati rufele la aceasta temperatura: Greseala pe care multe gospodine o fac cand folosesc masina de spalat.
MediaFlux
Lovitură finală pentru Lasconi! Răsturnare de situație înainte de alegeri
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Furtul de lemne! Metoda cea mai utilizată, potrivit unui activist de mediu