INUNDAŢII PUTERNICE în mai multe judeţe: Locuinţe avariate şi culturi distruse de grindină

Mai multe localităţi din judeţele Vaslui, Argeş şi Olt au fost puternic lovite de furtuni. Ploile torenţiale au distrus culturi agricole şi au intrat în gospodăriile oamenilor. Echipe de pompieri au fost solicitate în zonele inundate.
Iulian Tudor
11 iul. 2014, 13:53
INUNDAŢII PUTERNICE în mai multe judeţe: Locuinţe avariate şi culturi distruse de grindină

Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit vineri în 41 de situaţii pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice din judeţele Botoşani, Buzău, Bihor, Dâmboviţa, Maramureş, Neamţ, Olt, Prahova, Suceava, Vaslui şi Vrancea, se arată într-un comunicat de presă emis de MAI.

Până în prezent nu au fost înregistrate localităţi sau persone izolate în urma fenomenelor meteorologice, iar la această oră mai sunt în desfăşurare intervenţii în localităţi din judeţele Botoşani, Dâmboviţa, Prahova, Suceava şi Constanţa, unde s-au înregistrat ploi şi furtuni de intensitate ridicată.

Din dispoziţia viceprim-ministrului pentru securitate naţională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă al MAI a avut mobilizate peste 200 de forţe în teren, majoritatea pompieri militari. Totodată, Garda de Coastă Constanţa a avut două intervenţii pentru aducerea la mal a două ambarcaţiuni surprinse de furtună în largul mării.

Suceava: 17 gospodării inundate la Frasin
     
Un număr de 17 gospodării au fost inundate în oraşul Frasin şi localitatea Doroteia, vineri, în urma ploilor căzute în ultimele ore, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Suceava, Alin Găleată.

Garda de intervenţie Gura Humorului a acţionat pentru evacuarea apei scurse de pe versanţi în urma precipitaţiilor în oraşul Frasin şi localitatea Doroteia. Au fost afectate 17 gospodării. Cinci locuinţe au fost inundate, iar în alte 12 gospodării apa a acoperit curţile, grădinile şi anexele.

La această misiune unitatea din Gura Humorului a intervenit cu două autospeciale, trei motopompe, un ofiţer şi zece subofiţeri. Pe timpul intervenţiei a fost solicitată şi grupa operativă a ISU Suceava cu doi ofiţeri şi doi subofiţeri.

De asemenea, acţiunile au fost sprijinite de Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă, precum şi de Serviciul Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă din oraşul Frasin cu şase voluntari cu un buldoexcavator.

Măsurile de fluidizare a circulaţiei în zonele afectate au fost realizate de către un echipaj de poliţie cu trei agenţi.

Vaslui: Inundaţii în municipiul Bârlad şi în comuna Zorleni

Se intervine cu motopompe pentru scoaterea apei din curţile oamenilor şi din anexele gospodăreşti. Precipitaţiile au fost foarte puternice şi au provocat inundaţii. Deocamdată nu se ştie câte locuinţe au fost afectate, pagubele urmând să fie stabilite în perioada următoare„, a declarat Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, potrivit Agerpres.

Inundaţii s-au înregistrat şi în municipiile Vaslui şi Huşi, acolo unde sistemul de apă-canal nu a putut face faţă cantităţii mari de precipitaţii. Circulaţia s-a desfăşurat cu dificultate atât pe străzi, cât şi pe trotuare, iar unele subsoluri de blocuri, aflate în zone mai joase, s-au umplut de apă.

Olt: Locuinţe avariate şi culturi agricole distruse de grindină în mai multe localităţi
     
Sute de hectare de culturi agricole, solarii pentru legume, acoperişuri şi geamuri ale unor locuinţe, acoperişuri de şcoli, drumuri, poduri şi podeţe au fost avariate în diferite proporţii de furtunile din ultimele 24 de ore, potrivit informaţiilor de vineri ale reprezentanţilor Instituţiei Prefectului Olt.

Au fost afectate de grindină şi furtuni localităţile Şerbăneşti, Vultureşti, Pleşoiu, Strejeşti, Grădinari, Urzica, Vădăstriţa, Bucinişu şi Movileni. Conform unor raportări preliminare ale primăriilor din localităţile afectate, în comuna Grădinari au fost afectate acoperişuri şi geamuri ale unor locuinţe, culturi agricole, în comuna Urzica imobile şi culturi agricole, o plantaţie de pomi fructiferi din comuna Vădăstriţa, drumuri şi podeţe din comuna Movileni, culturi agricole în comuna Bucinişu.

În comuna Strejeşti a fost avariat acoperişul bisericii Colibaşi, solarii pe o suprafaţă de 20 de hectare, culturi de legume pe o suprafaţă de 300 de hectare şi un autoturism. La Vultureşti au fost afectate drumuri comunale, două poduri, două podeţe, o punte şi acoperişurile unor locuinţe.

Din cauza furtunilor au fost distruse în comuna Şerbăneşti două case, alte două avariate, şapte anexe gospodăreşti avariate, 936 de hectare culturi agricole, reţele electrice.

Pagube însemnate a produs furtuna şi în comuna Pleşoiu, unde au fost distruse cinci acoperişuri de locuinţe, acoperişul Şcolii Gimnaziale Pleşoiu şi Şcolii Doba, stâlpi de reţele electrice, solarii de legume pe o suprafaţă de 31 de hectare, legume cultivate în câmp pe o suprafaţă de 120 de hectare, culturi de grâu pe 420 de hectare, culturi de porumb pe 134 de hectare, floarea soarelui pe 110 hectare şi viţă de vie pe 38 de hectare.

Argeş: Zeci de gospodării şi peste o sută de hectare de teren afectate de ploile abundente şi inundaţii
     
Zeci de gospodării din mai multe localităţi ale judeţului Argeş şi peste o sută de hectare de terenuri agricole au fost afectate de precipitaţiile abundente şi inundaţiile din ultimele 24 de ore, conform unei situaţii prezentate vineri de Instituţia Prefectului, potrivit Agerpres.

Fenomenele meteorologice au afectat 15 case, 15 curţi şi 45 de anexe gospodăreşti din comunele Valea Danului, Miceşti, Stolnici şi Ştefan cel Mare. În aceleaşi localităţi au fost afectate, în total, 103 hectare de terenuri agricole, în Valea Danului fiind inundat şi un solar.

Avarii s-au mai produs la un dispensar din comuna Miceşti, precum şi la un cămin cultural şi o şcoală din comuna Bălileşti. De asemenea, au fost afectate trei sectoare de drumuri judeţene şi mai multe drumuri comunale din cinci localităţi, pe o lungime de peste 20 de kilometri.

Apele revărsate au mai avariat 12 poduri şi şase punţi pietonale, în mai multe zone ale judeţului.

Din statistica întocmită la nivel judeţean reiese că au fost înregistrate avarii şi pe două linii de medie tensiune, fiind afectaţi aproape 2.000 de abonaţi, iar 24 de fântâni au fost colmatate.

„Facem precizarea că în judeţul Argeş ploile abundente şi inundaţiile nu au avut ca efect izolarea unor sate sau a unor cetăţeni”, se arată în comunicatul Instituţiei Prefectului.

La nivel judeţean au intervenit, în ultimele 24 de ore, 180 de angajaţi ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă cu 14 autospeciale, precum şi mai multe echipe ale Administraţiei Bazinale de Apă Argeş-Vedea.

„Sunt pregătiţi să intervină circa 700 de lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Apărării Naţionale, drumari, lucrători ai Administraţiei Naţionale Apele Române, precum şi peste 500 de persoane din cadrul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă şi serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. De asemenea, sunt pregătite pentru intervenţii 348 de mijloace, din care 210 auto, opt bărci şi 130 de motopompe pentru evacuarea apei”, se mai precizează în comunicat.

Judeţul Argeş se află, începând de joi, sub avertizare cod galben de ploi şi vijelii.

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, vineri, mai multe atenţionări COD GALBEN de ploi torenţiale şi furtuni. Vezi regiunile vizate

Spynews
Moarte suspectă în Iași. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Polițiștii sunt în alertă
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Acesta este cel mai puternic animal din lume. Poate ridica mașini și doborî copaci
Capital.ro
Simona Halep a fost EXCLUSĂ. Ion Țiriac a taxat-o: Uite că nu-l primește
Playtech.ro
Ce spune Bianca Drăgușanu despre acuzațiile de evaziune fiscală. Vedeta RUPE TĂCEREA
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Rusia desfășoară obuziere de pe vremea lui Stalin pe frontul din Ucraina. Moscova rămâne și fără stocurile din epoca sovietică
Spynews
Idei de întrebări pentru confirmarea prezenței la nuntă. Cum să îi întrebi pe invitați dacă vor fi prezenți la eveniment
Spynews
Pare bad boy la Insula iubirii, dar are o poveste de viață impresionantă. Secretele din trecutul ispitei Marcel Andrei
Evz.ro
Alimentul care te salvează în zilele caniculare. E mai eficient decât apa
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Cuplul de la Insula Iubirii care NU S-A DESPĂRȚIT după terminarea filmărilor 😍 A fost prezent și la nunta Iustinei cu Cornel Luchian
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Autostrada București-Ploiești, închisă! În ce zone este redirecționat traficul și când se va relua circulația pe A3
Capital.ro
Se confiscă banii în România. S-a dat lege astăzi, 18 Iulie. Te duci la închisoare între 2 și 7 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Condamnări dure pentru cinci activiști de mediu în Londra
MediaFlux
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'