AID îşi reafirmă sprijinul pentru proiectul de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay

Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei îşi reafirmă sprijinul pentru proiectul de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele telefonice prepay. Acest punct de vedere va fi transmis şi Curţii Constituţionale în vederea judecării sesizării făcute de către Avocatul Poporului.
Iulian Tudor
11 iul. 2014, 14:06
AID îşi reafirmă sprijinul pentru proiectul de lege privind identificarea utilizatorilor de cartele prepay

Un stat democratic trebuie să asigure un grad ridicat de siguraţă şi protecţie a cetăţenilor săi, precum şi respectarea drepturilor fundamentale ale omului. Astfel, este imperios necesar ca cetăţenii unui stat să ştie că statul îi poate apăra în situaţia în care sunt şantajaţi sau ameninţaţi, că instituţiile statului deţin instrumente suficient de puternice pentru a asigura un nivel scăzut al infracţionalităţii. Democraţia funcţionează numai în condiţiile în care cetăţenii au încredere în instituţiile statului, instituţii care trebuie să se afle în slujba cetăţenilor şi să vegheze la siguranţa şi securitatea acestora.

Introducerea obligativităţii ca utilizatorii de cartele telefonice prepay să îşi declare datele personale la achiziţionarea cartelei este extrem de importantă pentru reducerea unor infracţiuni deosebit de grave (şantaj, ameninţări, terorism, corupţie, trafic de influenţă etc.) care sunt, într-o măsură covârşitoare, realizate prin utilizarea de astfel de cartele – aproximativ 90% din infracţiunile privind crima organizată şi terorismul sunt săvârşite prin utilizarea de cartele prepay (sursa DIICOT)„, potrivit unui comunicat emis de Asociaţia pentru Implementarea Democraţiei.

Citeşte şi: AVIZ Comisii: CARTELELE PREPAY, utilizate din 2016 doar în baza datelor personale de identificare

Infracţiunile produse sub protecţia anonimatului utilizatorilor de cartele prepay lezează în mod direct drepturi ale persoanelor, precum dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, îngreunând sau chiar împiedicând rezolvarea cazurilor de către instituţiile competente, se arată în acelaşi document.

Conform unui studiu realizat de GSMA (Asociaţia Internaţională a operatorilor de telefonie mobilă), în anul  2013, „cel putin 80 de ţări de la nivel global au introdus sau sunt în curs de a introduce înregistrarea obligatorie a utilizatorilor de cartele SIM prepay”. În Europa, ţări precum Spania, Italia, Danemarca, Grecia, Letonia, Bulgaria şi Slovacia au reglementat deja obligaţia reţinerii datelor utilizatorilor cartelelor prepay.

Pentru instituţiile de aplicare a legii, reţinerea datelor reprezintă un instrument extrem de util în activităţile de prevenire, identificare şi cercetare a infractorilor, care poate conduce la reducerea infracţionalităţii, acest lucru realizându-se în condiţiile respectării prevederilor Convenţiei europene privind drepturile omului. Implementarea anterioară a unor astfel de prevederi privind înregistrarea datelor utilizatorilor de cartele prepay de către alte ţări europene confirmă faptul că acest lucru se poate realiza în condiţiile respectării convenţiilor privind drepturile omului.

De altfel, legislaţia naţională a României oferă garanţii în acest sens fiind făcute precizările necesare privind instituţiile autorizate pentru accesarea datelor, condiţiile privind accesul la date, definirea tipurilor de infracţiuni grave, categoriile de date expres reţinute, perioada de reţinere a datelor„, informează comunicatul AID.

În ceea ce priveşte prevederea ca operatorii de telefonie mobilă să păstreze, cel puţin timp de şase luni, informaţii legate de convorbirile telefonice, trebuie precizat că acest lucru se referă la aspecte precum sursa unei comunicări, tipul acesteia, destinaţia comunicării, data, ora şi durata comunicării, echipamentul de comunicaţie utilizat, toate acestea fiind absolut necesare pentru identificarea abonatului sau a utilizatorului înregistrat.

În condiţiile în care astfel de măsuri se pot aplica – şi se aplică deja – utilizatorilor abonaţi fără a aduce atingere dreptului la viaţă privată, considerăm că nu există nici un impediment ca acestea să se aplice şi utilizatorilor de cartele prepay, asigurându-se astfel un tratament egal şi nediscriminatoriu, potrivit aceluiaşi document.

CITEŞTE ŞI: Cartele pre-pay doar cu BULETIN. Deputaţii au adoptat lege privind vânzarea cartelelor pre-plătite

Spynews
Dani de la Insula iubirii își caută iubită după despărțirea de Mădălina! Cum vrea să arate viitoarea parteneră. În ce relații a rămas cu Maria
Bzi.ro
Carmen Harra ştie viitorul preşedinte al SUA! „Nu baţi un Dragon în Anul Dragonului!”
Fanatik.ro
Ai cont și card la BCR? Anunț oficial pentru toți clienții. Sunt beneficii unice
Capital.ro
Mașină inundată. Cum îți acoperă asigurarea auto daunele. Ghid 2024 pentru șoferi
Playtech.ro
Cutremur de 5,2 grade în România! Zonele în care seismul s-a resimțit puternic
DailyBusiness
Cum se acordă bursele de reziliență în noul an școlar. To ce trebuie să știe elevii
Adevarul
O pisică neagră a ezitat în calea lui Putin. Felina ratează coloana oficială a dictatorului rus
Spynews
Cristina Irimie, profesoara ucisă în atacul armat de la un liceu din SUA, a fost condusă pe ultimul drum. Imagini dureroase de la înmormântare | FOTO
Spynews
Ce este bacteria Bordetella pertussis, care a afectat-o pe fetița Andrei Volos. Micuța ei este de șase zile în spital | FOTO
Evz.ro
Codul Rutier. Greșeala la roată îi costă mii de lei pe șoferi
Ego.ro
Bruneta cu 16 ani mai tânără care a înlocuit-o pe Cristina Ich! Imaginile care au scăpat pe internet
Prosport.ro
FOTO. Cea mai sexy fotbalistă din lume crede că e discriminată! Cum arată
wowbiz.ro
Se închid școlile! Anunț de ultim moment. În ce zone din România vor fi suspendate cursurile?
Cancan.ro
Nelson Mondialu NU este tatăl biologic al lui Livian. A invitat şi familia reală la nuntă, dar nu au vrut să audă de el
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum arată nevasta mult mai tânără a lui Boris Becker! Cei doi s-au căsătorit în Portofino. Femeia e fiica unui lider politic și câștigă milioane anual
kanald.ro
Suma incredibilă pe care fostul soț al Ozanei Barabancea o plătea copiilor: 35 de lei pensie alimentară. Cum s-a descurcat soprana
Capital.ro
Viața la bloc. Toții proprietarii de apartamente sunt obligați. Poți chiar să îți pierzi apartamentul
StirileBZI
„Nostradamus cel viu”, despre al Treilea Război Mondial. Cum ar trebui evitat
Prosport.ro
Ce cartiere din București s-au zguduit cel mai puternic în timpul cutremurului de 5.3 grade
stirilekanald.ro
Ana Maria Vasiliu, înmormântată în rochia de mireasă! Detalii cutremurătoare
substantial.ro
Precipitații record și inundații de amploare în județele Vaslui și Galați
MediaFlux
PENSIE mai mică pentru vârstnici. Pensionarii care vor da BANII înapoi
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...