„Ne dorim să preluăm tot ceea ce înseamnă baze de date de la universităţi cu diplomele emise deja, să creăm baza de date cu absolvenţii de anul acesta, este important pentru că au fost tot felul de evenimente neplăcute şi de oameni care au încercat să falsifice diplome şi pentru a uşura procedura de verificare”, a spus Costoiu duminică, după festivitatea de absolvire a promoţiei de ingineri a Universităţii Politehnica Bucureşti desfăşurată la Sala Palatului.
El a menţionat că această verificare se poate efectua şi în prezent, dar într-un anumit interval de timp. „Diplomele ajung la universităţi, sunt toate înseriate, au elemente de siguranţă, ministerul poate solicita universităţii şi universitatea facultăţii şi aşa mai departe, astfel încât să putem identifica exact diploma. Am dori să simplificăm această procedură ca să putem avea printr-o apăsare de buton toate aceste informaţii la nivel central. Nu este doar un mijloc de verificare, este şi unul prin care putem să proiectăm sistemul educaţional pentru anii viitori, toate aceste informaţii urmând să se coroboreze cu baza de date cu salariaţii din România, astfel încât să vedem câţi dintre absolvenţii universităţilor noastre sunt salariaţi şi câţi dintre cei care se angajează lucrează în domeniul pe care l-au absolvit”, a menţionat ministrul Costoiu, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, oricine va putea verifica diplomele. „el naţional doar printr-o apăsare de buton, urmând ca ulterior verificările asupra documentelor să fie făcute la universităţi”, a declarat Mihnea Costoiu.
El le-a recomandat celor care au de gând să cumpere diplome false să nu arunce banii degeaba. „Sunt încercări absolut penibile pentru că eu nu cunosc în acest moment oameni care au beneficiat de asemenea făcături de diplome şi care să poată beneficia de avantajele lor, mai devreme sau mai târziu aceste diplome au fost identificate”, a mai adăugat ministrul Costoiu.
Citeşte şi: Universitatea Babeş-Bolyai scoate la concurs peste 8.000 de locuri bugetate, la nivel licenţă şi master