Britanicii au obţinut primele trei locuri la clasa Gold, în prologul celei de-a 11-a ediţii a Red Bull Romaniacs. Paul Bolton a fost urmat în clasament de favoritul raliului, un alt britanic, Graham Jarvis, învingătorul din anul trecut, care speră să câştige pentru a cincea oară Red Bull Romaniacs, ceea ce ar fi un record.
„Prologul este mai greu faţă de anul trecut, am făcut doar câteva ture şi am transpirat. Trebuie să fim foarte atenţi să nu facem niciun fel de greşeală, pentru că o să ne coste. E deja al 8-lea an în care vin. În mare, ştiu la ce să mă aştept, ştiu ce se poate întâmpla pe traseu. Între timp, mulţi dintre ceilalţi concurenţi şi-au îmbunătăţit aptitudinile, în special Jonny Walker, care mă va solicita la maxim. E cel mai mare eveniment din lume, la care fiecare doreşte să învingă. Dar, desigur, şi eu îmi doresc să câştig acest raliu„, a declarat Graham Jarvis, în timpul unei conferinţe de presă.
Cel de-al treilea britanic care este considerat un pretendent serios la câştigarea Red Bull Romaniacs este ocupantul locului trei de la prolog, Jonny Walker, cel care recunoştea înainte de start că va încerca să câştige raliul.
La clasa Gold riderii şi-au pus în aplicare strategia anunţată încă de dinainte să ajungă în România. Jonny Walker a dominat categoric prima jumătate a cursei, însă s-a văzut cum a mai redus din acceleraţie pentru a se lăsa depăşit de Graham Jarvis. Riderul KTM îşi doreşte să câştige anul acesta şi este mult mai uşor să nu porneşti primul în ziua unu de off-road. Deschizătorul de traseu va fi miercuri (16 iulie – prima zi în munţi) Paul Bolton. Britanicul a concurat inteligent şi a fost în permanenţă gata de atac. Cu agresivitate şi abilităţi tehnice dezvoltate în trial şi enduro, Bolton a făcut un adevărat show în centrul Sibiului, iar la final a declarat: „Trebuia să câştig, aveam nevoie de bani!„.
Ghinioniştii zilei la clasa Gold au fost Cory Graffunder şi Joar Resaland. Canadianul l-a înlocuit la Red Bull Romaniacs pe accidentatul Alfredo Gomez, iar după ritmul excelent avut în prima parte a finalei de la prolog părea că va ajunge pe podium. Din pricina unei bujii care a cedat, motorul lui Graffunder nu a mai putut fi pornit, iar riderul a fost nevoit să se retragă de pe traseu. Chiar dacă este una dintre vedetele Campionatului American de Endurocross, Cory se adaptează la hard enduro, iar Red Bull Romaniacs este doar a doua cursă din cariera sa în care va concura după GPS. Norvegianul Joar Resaland, după o evoluţie bună în calificări, din pricina oboselii a băut din greşeală lichid de răcire în loc de apă. Riderul a ajuns la spital chiar înainte de începerea finalei şi după ce i s-a făcut dializă îşi doreşte să revină în cursă. Potrivit regulamentului o poate face, aşa că cel mai probabil îl vom vedea la start în a doua zi de off-road.
Clasa Silver Single a fost câştigată de Greg Delautour din Noua Zeelandă, La această clasă, Silver Single, Emanuel Gyenes e cel mai bine clasat român şi ocupă locul trei, în urma prologului de marţi seara. Sătmăreanul a terminat ediţia a 10-a raliului pe locul doi la Expert Single şi speră la un podium şi în 2014.
Din păcate Robert Szakacs, unul dintre românii care au debutat anul acesta la cel mai dificil raliu hard enduro din lume, s-a accidentat foarte rău la umărul drept şi a fost nevoit să abandoneze. Robert a căzut foarte rău şi deşi s-a constatat că are doar o întindere la ligamentele de la umăr, riderul din Aiud nu va mai putea concura în zilele următoare.
Spectacolul de hard enduro a fost posibil datorită traseului de la prolog, care s-a dovedit foarte dificil pentru cei mai mulţi piloţi. Bulevardul Coposu din centrul Sibiului a fost transformat într-un traseu extrem, compus din 21 de obstacole, pentru care au fost necesare, printre altele, 120 de tone de piatră şi 130 de tone de lemn. Traseul, cu o lungime de 3 km, a inclus pe lângă un nou tip de wall ride, săritori şi câţiva copaci aşezaţi ca într-o pădure, chiar în mijlocul străzii, dar şi deja faimoasa ghilotină – un buştean mobil.
După ce 350 de rideri au evoluat în calificări s-au ales cei mai buni 35 de la fiecare clasă pentru a participa în finala de la prolog. Riderii de la clasa Gold au avut nevoie de aproximativ 70 de secunde pentru a parcurge un tur, aşa că în faţa miilor de entuziaşti au trecut în medie, în timpul finalei, de câte zece ori. Până ca cei mai buni rideri din lume să intre în arenă, zecile de concurenţi de la clasele Bronze şi Silver au dovedit că trebuie să doreşti să îţi depăşeşti într-adevăr limitele dacă ajungi să concurezi la Red Bull Romaniacs. Impresionantă a fost evoluţia cehului David Cyprian, care la cei 16 ani a devenit cel mai tânăr rider care se impune la Prolog. David alături de tatăl său concurează la clasa Silver Team şi sunt priviţi ca marii favoriţi.
Dani Oţil, unul dintre concurenţii români de la Silver Team, a fost forţat să abandoneze după numai un tur. I s-a rupt schimbătorul de viteze şi riderul Do:More s-a retras în al doilea tur. Chiar dacă a avut probleme tehnice la prolog, Dani şi coechipierul său Călin Radu vor lua startul în prima zi de off-road.
Prima din cele patru zile de off-road este programată miercuri 16 iulie, iar riderii vor parcurge traseul extrem din Munţii Făgăraş. Piloţii clasei Gold sunt primii care au luat startul, aceştia având de parcurs 119 km începând cu ora 06:30. În urma rezultatelor de la Prolog, Paul Bolton va deschide traseul care este descris ca fiind unul de acomodare cu ritmul de cursă de la Red Bull Romaniacs.
După ce vor avea urcări şi coborâri greu de parcurs chiar şi cu piciorul, treceri prin râu şi printr-o carieră riderii vor ajunge la finalul de lângă satul Mohu (judeţul Sibiu).
350 de motociclişti din 30 de ţări au sosit deja la Sibiu pentru Red Bull Romaniacs, aceasta fiind o ediţie record, cu cel mai mare număr de concurenţi din istoria competiţiei.
Indiferent de clasa la care s-au înscris Gold, Silver Single, Silver Echipe, Bronz Singel, Bronz Team, Iron, riderii au parte în fiecare zi de provocări extreme. Traseele măsoară zilnic între 100 şi 200 km, în funcţie de clasă, iar riderii le parcurg cu ajutorul GPS-ului – în fiecare seară se încarcă harta pentru ziua următoare.