Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

OMV Petrom, cea mai mare companie petrolieră românească, anunţă forarea cu succes a unei sonde de explorare într-un perimetru de mică adâncime din Marea Neagră, unde testele indică o producţie de 1.500-2.000 de barili de ţiţei pe zi.
Ionela Marcu
16 iul. 2014, 09:04
Petrom anunţă noi descoperiri de petrol într-o zonă de mică adâncime din Marea Neagră

Sonda de explorare Marina 1 a fost forată la circa 60 de kilometri de ţărm, în Perimetrul XVIII Istria, la o adâncime de aproximativ 2.150 de metri sub fundul mării, informează Agerpres. În zona respectivă, adâncimea apei este de circa 50 de metri.

Primele estimări rezultate din testele de producţie indică o producţie potenţiala pe sondă de 1.500 – 2.000 de barili echivalent petrol (bep)/zi. Costurile pentru forajul sondei de explorare s-au ridicat la circa 19 milioane euro. După finalizarea testelor, sonda de explorare Marina 1 va fi cimentată şi abandonată.

Citeşte şi Ameninţarea INVIZIBILĂ din Marea Neagră: Super-arma testată de Rusia

În următoarele luni, OMV Petrom va evalua rezultatele obţinute cu ajutorul sondei Marina 1 în vederea dezvoltării şi punerii în producţie a zăcământului, în cazul în care se constată viabilitatea comercială a acestuia.

Pentru exploatarea zăcământului va fi necesară dezvoltarea infrastructurii aferente, inclusiv forajul sondelor de producţie.

Producţia din descoperirea Marina – dacă aceasta va fi declarată comercială – ar putea începe în următorii 3 – 4 ani.

De asemenea, reprezentanţii OMV Petrom spun că investiţiile necesare dezvoltării zăcământului sunt estimate la peste 100 milioane euro.

Citeşte şi Număr record de nave NATO în Marea Neagră pentru ultimele decenii, susţine Moscova

„Marea Neagră este o zonă foarte importantă pentru OMV Petrom, o zonă în care există în continuare potenţial pentru noi descoperiri. În prezent, producţia din zona de mică adâncime a Mării Negre reprezintă circa 18% din producţia totală de hidrocarburi a companiei în România. Avem o istorie de peste 40 de ani în explorarea şi exploatarea hidrocarburilor din zona de mică adâncime a Mării Negre şi vom continua să investim în dezvoltarea segmentului offshore”, a declarat Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare şi Producţie.

Petrom subliniază faptul că acest comunicat de presă conţine afirmaţii anticipative. „Afirmaţiile anticipative pot fi identificate prin cuvinte ca „anticipează”, „intenţionează”, „planifică”, „caută”, „crede”,”estimează”, „aşteaptă”, „potenţială” şi orice referinţe similare la perioade viitoare. În timp ce afirmaţiile anticipative sunt bazate pe estimări sau analize făcute de către noi şi pe care le considerăm rezonabile având în vedere circumstanţele, măsură în care rezultatele efective şi evoluţiile vor atinge aşteptările şi predicţiile noastre depinde de un număr de riscuri şi incertitudini care pot determina că rezultatele efective, performanţe şi situaţia financiară să difere substanţial de aşteptările noastre. Orice afirmaţie anticipativă din acest comunicat de presă este valabilă numai pentru dată la care este făcută. Factori sau evenimente care pot determina ca rezultatele efective să fie diferite pot apărea şi nu este posibil să anticipăm toţi aceşti factori sau evenimente. Nu ne asumăm obligaţia de a face publică orice actualizare a afirmaţiilor anticipative că urmare a unei informaţii noi, evoluţii viitoare sau altui eveniment, cu excepţia situaţiei în care o astfel de actualizare este cerută de lege”, susţine OMV Petrom.

Explorarea platoului continental românesc din Marea Neagră a fost demarată încă din anul 1969. Prima descoperire de hidrocarburi a avut loc în 1980, iar prima producţie pe mare a început în anul 1987.

OMV Petrom are în exploatare cinci zăcăminte: Pescaru, Lebăda Est, Lebăda Vest, Sinoe şi Delta. Acestea au o producţie cumulată de circa 31.000 de bep/zi.

Totodată, OMV Petrom colaborează cu americanii de la ExxonMobil pentru explorarea perimetrului de mare adâncime Neptun, unde o primă sondă a identificat un potenţial zăcământ de gaze între 42 şi 84 de miliarde de metri cubi, iar producţia este estimată să demareze în 2019 – 2020.

Săptămâna trecută, ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a precizat într-un comunicat de presă că în următoarea perioadă am putea asista la noi descoperiri de petrol şi gaze.

„Sutele de milioane de euro investite în ultimul timp ar putea genera în următoarele zile, săptămâni sau luni noi descoperiri de ţiţei sau gaze naturale”, a declarat el, joia trecută, citat într-un comunicat al Departamentului pentru Energie.

DailyBusiness
CTP vrea plecarea lui Klaus Iohannis de la Președinția României: „Datoria și un pustiu de bine ce le are de făcut românilor este să plece de la Cotroceni
Spynews
Dima Trofim revine pe micile ecrane şi se alătură distribuţiei serialului original Iubire cu parfum de lavandă: „De foarte mult timp îmi doream să mă reîntorc la actorie”
Bzi.ro
Andreea Esca a întors toate privirile, cu o rochie cu un decolteu îndrăzneț! A prezentat o gală caritabilă – FOTO
Fanatik.ro
Ingredientul pe care să-l pui în salata de boeuf dacă vrei să nu-ți pice greu. Îi va da și un gust mai bun
Capital.ro
Călin Georgescu, câștigător! Oamenii lui au găsit soluția. Anunț cumplit în România
Playtech.ro
Se oprește curentul în Ajun și de Crăciun în județul Ilfov. Lista străzilor care nu vor avea lumină în perioada 24-26 decembrie
DailyBusiness
Klaus Iohannis l-a desemnat premier pe Marcel Ciolacu. Cum arată noul Guvern al României
Adevarul
Cuvintele greu de reprodus pe care Makaveli i le adresa Dianei Șoșoacă, înainte să-i devină consilier: „Javră penală”, „Cine te crezi, șomâldoaco?”
wowbiz.ro
Raluca Pastramă, însărcinată după divorțul de Ibrahim Ibru?! „Emoții multe, de toate felurile”
Spynews
Ghiță, Amme și George au părăsit ieri competiția Chefi la cuțite. Diseară, echipele gătesc cu ustensile în miniatură. Chef Richard: ”Cum să pregătim 14 farfurii cu jucăriile astea?!”
Spynews
Cum s-au afișat Laura și Mihai, după ce au câștigat sezonul 10 al emisiunii Mireasa. Cum decurge căsnicia lor, după show-ul matrimonial | FOTO
Evz.ro
Românii care vor avea mai mulți bani în 2025. Legea a trecut de Parlament
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă femeie din lume, dezbrăcată în zăpadă
kanald.ro
Le-ai văzut? Ele sunt cele două surori de 13 și 15 ani din Mehedinți care au dispărut de acasă în prag de sărbători! Familia le caută cu disperare
Cancan.ro
Tudor Chirilă știe de ce Raluca Moldoveanu nu a câștigat Vocea României! „Am punctat chestia asta”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Călin Georgescu dă lovitura. Răsturnare de situație după alegerea Guvernului: Vă garantez că veţi regreta
StirileBZI
Curtea Constituțională a decis impozitarea pensiilor cu 10%!
Prosport.ro
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
stirilekanald.ro
VIDEO Alex a pierit în cumplitul accident din Gorj, la doar 26 de ani. Tânărul conducea chiar dacă avea permisul suspendat
substantial.ro
Germania în căutare de răspunsuri după atacul cu mașina de la târgul de Crăciun din Magdeburg
MediaFlux
DECIZIA privind INDEXAREA PENSIILOR! ANUNȚUL ministrului Muncii la PRELUAREA noului mandat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Marea demolare de pe drumul spre Sinaia: 500 de case-monument dispar. Imobile „despăgubite” cu sume derizorii