Pentru prima dată în ultimii 307 ani, vulcanul Fuji din Japonia este în pericol să erupă, avertizează seismologii care au realizat un studiu recent.
Ei au măsurat „zgomotul seismic” realizând o hartă cu ultrasunete, pentru a observa efectele produse de puternicul cutremur care a avut loc în 2011.
Cele mai mari perturbări în scoarţa terestră în urma acestui cutremur au avut loc sub vulcanul Fuji, crescând astfel presiunea din interior.
Vulcanul a erupt ultima dată în 1707, erupţia fiind provocată probabil de un cutremur cu magnitudinea 8, care a avut loc lângă Osaka cu doar 49 de zile înainte.
Florent Brenguier, unul dintre autorii cercetării, spune că studiul lor nu arată că vulcanul va începe să erupă, dar că el este în stare critică.
Prin urmare, riscul este foarte mare şi 8 milioane de oameni care locuiesc în Tokio şi în apropiere sunt în mare pericol în cazul unei erupţii.
Lava va distruge de asemenea drumuri şi căi ferate care fac legătura între cele mai mari şi populate oraşe ale ţării.
Riscul este foarte mare, deşi vulcanul Fuji este declarat „adormit”. Geologii îl monitorizează constant, iar în acest an autorităţile au realizat deja un plan de evacuare pentru peste 1 milion de locuitori din zonele foarte apropiate acestui munte.
Efectele unei erupţii ar fi catastrofale. Chiar dacă oamenii pot fi evacuaţi la timp, capitala Japoniei, care se află la doar 130 de km distanţă, ar fi acoperită de cenuşa vulcanică.
În anul 2012, cercetătorii au anunţat că presiunea în camera de magmă a crescut la 1,6 megapascali, adică de 16 ori mai mare ca nivelul etins înainte de ultima erupţie.
Un expert de la Universitatea Ryukyu a avertizat la rândul său că această erupţie ar putea avea loc înainte de sfârştiul anului 2015.
Sursa: Quartz