Constanţa nu are încă radare fixe, însă rutieriştii constănţeni îi prind pe şoferii care încalcă legea din mers, iar rezultatele nu întârzie să apară: mii de şoferi amendaţi pe lună şi zeci de permise reţinute pentru depăşirea cu peste 50 km/h a vitezei maxime legale admise. Însă unii şoferi nu se cuminţesc nici după ce au fost sancţionaţi, ci se ceartă cu poliţiştii rutieri, cerându-le tot felul de documente într-un mod justificat – spun ei. Adevărul este altul: poliţistul rutier nu are obligaţia de a-i arăta contravenientului nimic! Iată cele mai frecvente mituri despre radarele Poliţiei Rutiere, potrivit Cuget Liber.
Vreau să văd înregistrarea! Mulţi şoferi consideră că poliţistul este obligat să le arate înregistrarea video. Fals! „Poliţistul nu este obligat să-i arate nimic persoanei oprite. Nu se arată înregistrarea video cu aparatul radar. Aceasta se prezintă numai în instanţă, în cazul în care se face contestaţie”, precizează agentul şef principal Silviu Enache, din cadrul Serviciului Rutier Constanţa. La fel se prezintă situaţia şi în cazul buletinului de verificare metrologică sau în cazul planului de acţiune. „Acestea sunt chestiuni interne. Buletinul de verificare metrologică îl verifică, în cazul unui control, cei de la Direcţia Rutieră. Cu planul de acţiune este aceeaşi problemă: poliţistul nu trebuie să arate nimic. Acesta are o rază de acţiune. De exemplu, poliţistul de la Serviciul Rutier lucrează în tot judeţul Constanţa. Că este la Constanţa, Mangalia sau Cernavodă, asta ţine de planul lui de muncă din ziua respectivă. Poliţistul nu trebuie să demonstreze nimănui dacă trebuia să fie în locul respectiv. În plus faţă de asta, lucrătorul poate fi acum într-o zonă, iar peste două ore să i se repartizeze altă zonă”, spune poliţistul.
M-a prins cu 59 km/h şi mi-a dat amendă! Mulţi şoferi se „laudă” prietenilor cu amenzile pe care le-au primit de la poliţişti. Unii dintre aceştia reclamă faptul că li s-a dat amendă deşi circulau prin oraş şi aveau o viteză de 59 km/h. Acest lucru este total neadevărat, pentru că legislaţia nu este reglementată astfel. „Sancţiunea se aplică de la 61 km/h, de exemplu, dacă eşti în localitate iar limita este de 50 km/h. Între viteza de 51 şi 60 km/h, deşi este catalogată ca fiind contravenţie, nu se aplică nicio sancţiune, pentru că nu este prevăzut în regulament”, explică Silviu Enache.
Avertisment pentru viteză excesivă? Poliţiştii rutieri spun că se poate da avertisment în orice situaţie. Astfel, chiar dacă şoferul depă-şeşte viteza cu peste 20, 30 sau chiar 50 km/h, care este, de altfel, şi caz pentru reţinerea permisului de conducere, acesta poate primi doar avertisment în loc de amendă. Ce-i drept, în Constanţa nu se întâmplă aşa. „Se poate da avertisment în orice situaţie şi la orice viteză, inclusiv pentru depăşirea limitei de viteză cu peste 50 km/h, care atrage şi suspendarea permisului. Însă în Constanţa nu prea dăm avertismente, mai ales la viteză de reţinerea permisului. În rest, rămâne la latitudinea poliţistului. Sunt cazuri şi cazuri”, conchide poliţistul.
Ce scuze folosesc şoferii Printre scuzele folosite de şoferii amendaţi pentru viteză se numără: „Mă grăbeam să-mi iau copilul de la şcoală”, „Mă duceam la spital că îmi este rău”, iar taximetriştii spun că au comenzi urgente şi îi aşteaptă clienţii. Rutieriştii constănţeni spun că au avut şi cazuri în care şoferul vitezoman s-a certat cu aceştia, susţinând sus şi tare că, de fapt, are limita de viteză legală.