„Vom garanta securitatea experţilor internaţionali la locul prăbuşirii dacă Kievul încheie un acord de încetare a focului. Invităm Kievul să încheie un astfel de acord cu DNR cel puţin pe durata anchetei de la locul prăbuşirii„, a declarat Andrei Porghin, aşa-numitul vicepremier al republicii separatiste autoproclamate Doneţk (DNR).
Apelul riscă să nu aibă efect, în contextul în care preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a cerut sâmbătă mai multor lideri occidentali cu care a discutat la telefon să califice DNR şi Republica populară din Lugansk (LNR) drept „organizaţii teroriste”.
„Nu vedem nicio diferenţă între evenimentele din Ucraina şi cele de la 11 septembrie în SUA sau tragedia de la Lockerby din 1988, când un avion care se deplasa de la Londra la New York cu 270 de persoane la bord a explodat în aer”, a subliniat Poroşenko sâmbătă seară, într-o convorbire cu preşedintele francez François Hollande.
„Aşteptăm o reacţie comună a lumii civilizate”, a mai spus el, conform preşedinţiei.
La peste două zile de la prăbuşirea avionului care zbura de la Amsterdam la Kuala Lumpur cu 298 de persoane la bord, foarte probabil doborât de o rachetă, separatiştii împiedică accesul la locul prăbuşirii responsabililor ucraineni şi inspectorilor internaţionali.
SUA şi-au exprimat sâmbătă seară îngrijorarea în privinţa lipsei de securitate la locul prăbuşirii, în timp ce premierul olandez, Mark Rutte, a declarat că preşedintele rus Vladimir Putin trebuie „să-şi asume responsabilităţile ce îi revin în privinţa rebelilor” susţinuţi de Moscova.
Rusia a cerut sâmbătă autorităţilor de la Kiev şi rebelilor să permită accesul experţilor internaţionali la locul unde s-a prăbuşit joi avionul Boeing 777 malaezian, în partea de est Ucrainei, într-o zonă controlată de insurgenţii proruşi, transmite agenţia Reuters citând o declaraţie emisă de Ministerul rus de Externe.
„Partea rusă face apel la ambele părţi implicate în conflictul ucrainean să facă tot posibilul pentru a permite accesul experţilor internaţionali în zona unde s-a prăbuşit avionul, astfel încât aceştia să poată lua toate măsurile necesare efectuării investigaţiei”, se menţionează în text.
Această reacţie a MAE rus survine după ce autorităţile de la Kiev au acuzat separatiştii proruşi sprijiniţi de Moscova că distrug probe esenţiale de la locul catastrofei, care, în opinia guvernului ucrainean, dar şi a Administraţiei de la Washington, a fost provocată de lansarea unei rachete sol-aer din zona controlată de insurgenţii rusofoni.
În textul difuzat, MAE rus face referire şi la aceste afirmaţii, acuzând „un număr de state” că „avansează ipoteze (…) ce pun presiune asupra cursului normal al investigaţiei”.