„La 25 mai, aţi ales bărbaţi şi femei chemaţi să vă reprezinte în următorii cinci ani„, a subliniat el în faţa subiecţilor săi cu ocazia discursului său dedicat zilei naţionale, primul de când l-a înlocuit în fruntea ţării pe tatăl său Albert al II-lea, care a abdicat în iulie 2013, potrivit Agerpres.
Citeşte şi Belgienii vor scrie un TEXT de 10 KILOMETRI
„Alături de voi, îmi exprim dorinţa ca autorităţile statului federal şi entităţile federale să fie gata de lucru fără întârziere„, a adăugat el.
O serie de acorduri a intervenit în această săptămână în două dintre cele trei regiuni federale – la Bruxelles, singura regiune bilingvă, şi în Valonia francofonă, care vor fi ambele guvernate la centru-stânga. Negocierile continuă însă în Flandra, regiunea neerlandeză din nordul ţării, care ar urma să fie condusă la centru-dreapta.
La nivel federal însă lucrurile se află în impas. După o tentativă nereuşită a şefului partidului naţionalist Noua Alianţă Flamandă N-VA, Bart De Wever, de a forma o coaliţie de dreapta, regele belgian Philippe l-a însărcinat pe liderul liberalilor francofoni, Charles Michel, cu o misiune de „informare” în sensul stabilirii posibilelor coaliţii.
Citeşte şi Fostul prim-ministru belgian Jean-Luc Dehaene a murit la 73 de ani
Puternic divizată între flamanzii din nord şi valonii din sud, scena politică belgiană a bătut orice record după alegerile din 2010, ce au fost urmate de nu mai puţin de 18 luni de discuţii şi tergiversări până la formarea, într-un sfârşit, a unui guvern.