Facand acest lucru nu numai ca iti va fi si mai greu sa ai un somn usor, dar iti sabotezi si performantele din ziua urmatoare si, pe termen lung, iti vei distruge sanatatea. Somnul este la fel de important pentru sanatatea ta precum mentinerea unei alimentatii echilibrate.
Studii recente arata ca exista legaturi reale intre lipsa somnului si obezitate, boli cardiace, hipertensiune si diabet de tip 2. Vestea buna este ca efectele sunt reversibile daca iti reiei programul de somn.
Iata principalele motive ce te pot lasa fara un somn usor si cateva sfaturi cum sa treci peste ele.
Daca te gandesti prea mult, n-o sa mai poti avea un somn usor
Motivul pentru care anumite ganduri nu atat de important te macina noaptea si par sa te tina treaz este ca nu poti sa te concentrezi asa bine precum atunci cand esti complet treaz. Educa-ti mintea sa se comporte diferit atunci cand incerci sa adormi . Ai mai putin control asupra gandurilor tale deoarece esti intr-o stare de adormire, desi crezi ca esti treaz. Ridica-te si plimba-te putin ca sa alungi gandurile si sa te linistesti. Nu e bine sa incepi sa asociezi patul cu momentele de anxietate.
Somnul usor dispare daca exagerezi cu noptile nedormite in weekenduri
Nopti nedormite urmate de somn pana la amiaza iti dau peste cap ceasul biologic. Nu te scuza ca e weekend si astfel programul de somn trebuie sa fie diferit. Chiar daca stai mult treaz si te culci tarziu, incearca sa pastrezi aceeasi ora de trezire. Daca esti prea obosit in timpul zilei poti sa tragi un pui de somn scurt pentru a nu iti amana prea mult somnul de noapte.
Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.