VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI este celebrat pe 21 iulie de Google, la 193 de ani de la naştere. Balada Mioriţa a fost publicată pentru prima dată de către Vasile Alecsandri, în secțiunea Cântece poporale românești din gazeta "Bucovina" din Cernăuți (an III, nr. 11, sâmbătă, 18 februarie 1850) cu titlul "Mieoara".
Alina Costache
21 iul. 2014, 08:56
VASILE ALECSANDRI, poetul care a dat românilor Mioriţa

VASILE ALECSANDRI, poetul celebrat pe 21 iulie de Google la 193 de ani de la naştere, este cel care a publicat pentru prima dată balada Mioriţa, devenit ulterior un simbol al românilor.

Descoperirea baladei / Alecu Russo (1846). Brand-ul Miorita a ramas pentru totdeauna asociat cu versiunea-balada, gratie lui Alecu Russo (1819 – 1859) si Vasile Alecsandri (1818-1890). Dupa toate probabilitatile, balada a fost descoperita de Alecu Russo in Muntii Sovejei in perioada februarie – aprilie 1846. Cert este faptul ca A. Russo culegea poezii populare, balade si doine inca din 1839, prilej pentru Gheorghe Asachi sa-l considere unul dintre primii culegatori români de folclor. Preocuparile lui Russo au vizat si o clasificare a poeziilor populare (cântece batrânesti, de frunza, doine si hore), pe care amicul sau, Alecsandri, o va prelua fara prea mari rezerve.

Cu toate acestea – si-n ciuda unor documente si marturii ale vremii – planeaza o suspiciune asupra acelui caruia trebuie sa-i revina de drept gloria dintâi. Suspiciunea este alimentata de informatiile contradictorii furnizate chiar de catre Vasile Alecsandri, de al­t­fel singura sursa care ni-l da drept descoperitor al Mioritei pe Alecu Russo. Intr-o scri­soare catre A. Hurmuzachi, Alecsandri marturiseste ca „aceasta balada mi-a fost adusa din Muntii Sovejii de D. A.Russo, care o descoperise…”. Se pare ca, dupa stingerea din viata a lui A. Russo (1859), dar si a altor apropiati aflati in cunostinta de cauza, Alec­san­dri ar fi tinut sa-si revendice si aceasta onoare (vezi nota la balada „Dolca” din volumul „Poesii populare ale românilor” (1866), unde il indica drept informator al ba­la­delor Dolca si Miorita pe un „anume Udrea”, un baci de la o stâna de pe Ceahlau). Su­biectul a fost tratat pe larg in mai multe studii.

Prima publicare a baladei / Vasile Alecsandri (1850). Se pare ca Alecsandri a intrat destul de târziu in posesia textului baladei si din pri­cina Revolutiei din Tarile Române, ce izbucneste in primavara anului 1848 si in care n-au pregetat sa se implice toti intelectualii vremii. Un eveniment important care a marcat „preistoria” Mioritei este publicarea tex­tului, de catre Vasile Alecsandri, in sectiunea „Cântece poporale românesti” din gazeta „Bucovina” din Cernauti (an. III, nr. 11, sâmbata, 18 februarie 1850), cu titlul „Mie­oa­ra”. La o distanta de 132 de ani, Nichita Stanescu scria: „Din strafundurile me­moriei ri­tualurilor dacice, balada Miorita, pastrata pe limbile cântaretilor populari ca un gust de duminica, gust de cer albastru, devenit hrana, a fost definitiv fixata in patria li­te­re­lor de Vasile Alecsandri…”. Constient de valoarea inestimabila a baladei, „bardul de la Mircesti” nu se va lasa descurajat de lipsa ecourilor si o va republica sase luni mai târziu, pe 28 august 1850, de data aceasta in capitala Moldovei, la Iasi, in bisaptamânalul „Zimbrul”. Cât despre faptul ca Alecsandri a publicat un text „ameliorat” fata de originalul cules de Russo, vom dis­cuta intr-un alt capitol.

GOOGLE îl sărbătoreşte, luni, pe Vasile Alecsandri printr-un logo special, care marchează împlinirea a 193 de ani de la naşterea acestei personalităţi a culturii române.

GOOGLE şi-a modificat logoul de pe pagina de start a google.ro pentru a-l aniversa pe Vasile Alecsandri, poet, om politic, membru fondator al Academiei Române, personalitate marcantă a Moldovei şi apoi a României de-a lungul întregului secol al XIX-lea.

Creaţia logoului dedicat lui Vasile Alecsandri este semnată de artistul Roman Tolici.

În logoul dedicat lui Vasile Alecsandri, imaginea acestuia apare suprapusă peste literele cuvântului „GOOGLE”.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

Motorul de căutare GOOGLE alege rar să omagieze o personalitate din România, modificându-şi logoul în acest sens. În galeria logourilor dedicate României în ultimii ani s-au numărat Constantin Brâncuşi, George Enescu, I.L. Caragiale, Sergiu Celibidache, Emil Racoviţă, Maria Tănase, Mărţişorul şi Ziua Naţională a României.

Primul doodle – o reprezentare ocazională a logoului Google afişată pe prima pagină a motorului de căutare – a apărut în 1998, când fondatorii Google Larry Page şi Sergey Brin au participat la festivalul Burning Man din deşertul Nevada şi au pus emblema festivalului în spatele logoului Google pentru a anunţa utilizatorii că vor fi plecaţi în acea perioadă. De atunci au fost create peste 1.000 de doodle-uri pentru paginile de start ale Google din întreaga lume.

Vasile Alecsandri (21 iulie 1821 – 22 august 1890) a fost un prolific poet, dramaturg, folclorist, politician şi diplomat român, membru fondator al Academiei Române. În 1854 apărea, sub conducerea sa, revista România literară, iar în 1881 primea Premiul Academiei pentru Literatură. A jucat un rol esenţial nu doar pe scena politică, ci şi pe cea culturală, fiind, printre multe altele, membru onorific al societăţii Junimea. Este autorul celebrului ciclu de comedii al „Chiriţelor” („Chiriţa în provinţie”, „Chiriţa în voiagiu”, „Chiriţa în balon”) şi al mai multor volume de poezii, printre care cunoscutele „Pasteluri”. A scris, de asemenea, proză, articole în periodicele vremii şi drame, conform site-ului editurii Art.

 

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Femeia care nu-l slăbește pe un celebru politician. Prinși din nou în fapt
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
O turistă și-a luat o felie de pizza într-un restaurant din Mamaia, dar a fost obligată să plătească și ketchup-ul. Câți lei a dat
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Statul va controla banii românilor. Rămâi fără toți banii adunați: Extrem de riscant
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
AMENINȚAREA NUCLEARĂ: O NOUĂ CURSĂ A ÎNARMĂRII ÎNTRE SUA, RUSIA ȘI CHINA?
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'