Produse alimentare expirate de DOI ANI, găsite într-un centru social destinat bătrânilor

Aproximativ două sute de kilograme de carne şi lactate expirate din 2012-2013 au fost descoperite, luni, în cadrul unui control anunţat, la un aşezământ social din Alba Iulia, patronat de o congregaţie religioasă.
Marius Neagu
21 iul. 2014, 15:53
Produse alimentare expirate de DOI ANI, găsite într-un centru social destinat bătrânilor

„Am găsit, în două lăzi frigorifice, carne, produse din carne şi unt din 2012 şi 2013, dar încăperea în care se aflau aceste lăzi era încăperea personalului propriu al congregaţiei. Din declaraţiile sorei Maria (Margareta Hausner, coordonatorul aşezămintelor sociale- n.red.), mâncarea de acolo este pentru personalul care deserveşte congregaţia”, a declarat Virgil Tuhuţ, consilier în cadrul Instituţiei Prefectului judeţul Alba, potrivit Agerpres.

El a menţionat că membrii comisiei nu au putut cântări cantitatea de produse expirate, dar estimează că aceasta ar fi de circa două sute de kilograme.

„Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba a dat un termen ca această carne să dispară din încăperea respectivă în maximum o lună”, a mai spus reprezentantul Instituţiei Prefectului.

Şi la precedentele două controale efectuate în aprilie şi mai la aşezămintele sociale în cauză, au fost descoperite produse alimentare expirate, în cantitate de peste 150 de kilograme, inclusiv de nouă ani. Aceleaşi nereguli au fost descoperite şi în urmă cu cinci ani.

Cu toate acestea, cele trei aşezăminte, unde sunt asistate zeci de persoane vârstnice, continuă să funcţioneze.

Directorul executiv al Agenţiei Judeţene pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Alba (AJPIS), Flaviu Cozuc, a afirmat, luni, că, spre plăcuta sa surprindere, a constatat că, de la precedentul control, condiţiile s-au îmbunătăţit substanţial.

„Există acum condiţii normale şi minime de decenţă pentru acele 73 de persoane care beneficiază de servicii din aceste centre. Au mai rămas doar 8 măsuri din cele 56 de implementat, iar aceste măsuri sunt legate doar de partea birocratică, nu atât de integritatea persoanelor din centre. Având în vederea evoluţia în ceea ce priveşte condiţiile pentru persoanele din aceste centre, mi se pare normal să funcţioneze”, a declarat directorul AJPIS Alba.

Flaviu Cozuc a mai spus că se va face o monitorizare permanentă a condiţiilor.

CITEŞTE ŞI SCANDALOS: Carne expirată de nouă ani pentru bătrânii dintr-un azil din Alba-Iulia VIDEO

El a declarat că la controlul prezent nu s-a luat nicio măsură, menţionând că, la precedentul control, au fost aplicate două sancţiuni, dintre care una pecuniară, de 5.000 de lei, cea mai mare amendă dată în acest an de AJPIS în Alba.

O serie de nereguli au fost constatate în urma unei acţiuni inopinate realizate în aprilie la mai multe aşezăminte sociale din Alba Iulia patronate de o fundaţie religioasă, cămine de bătrâni care şi în urmă cu cinci ani au făcut obiectul unui amplu control al autorităţilor.

Spaţii murdare şi urât mirositoare, dormitoare neîncălzite, alimente expirate, inexistenţa unui personal specializat în prepararea mesei, medicamente depozitate în condiţii improprii au fost doar câteva dintre constatările făcute, în aprilie, la o cantină şi două cămine pentru persoane vârstnice de către reprezentanţi ai AJPIS, Direcţiei de Sănătate Publică, Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Alba.

„Am rămas neplăcut impresionaţi de modul în care se prepară mâncarea şi se păstrează alimentele. Am găsit la un moment dat o masă pe care se afla vesela, iar sub masă era o găleată plină cu scutece murdare”, a declarat, atunci, prefectul de Alba, Gheorghe Feneşer. El a susţinut, la vremea respectivă, că, dacă în termen de 30 de zile, deficienţele nu se remediază, vor fi aplicate sancţiunile care se impun, mergând până la închiderea acestor centre.

Cele trei aşezăminte sociale din Alba Iulia patronate de Congregaţia ‘Sfântul Iosif’, unde sunt asistate zeci de persoane vârstnice, au fost verificate şi în 2009, în urma unor sesizări venite din partea unora dintre beneficiari. Şi atunci au fost descoperite alimente expirate, unele de săptămâni de zile, şi o lipsă a igienei. Unii dintre asistaţi au susţinut la vremea respectivă că sunt agresaţi şi rău întreţinuţi. Aşezămintele nu erau acreditate şi funcţionau fără avizele necesare, dar fundaţia beneficia din partea Primăriei Alba Iulia de scutiri la plata impozitelor pe clădiri şi pe terenurile aferente construcţiilor, deoarece imobilele erau utilizate în scop umanitar.

În urma neregulilor constatate, reprezentanţii DSP şi CJPC Alba au propus, în 2009, suspendarea activităţii în aceste aşezăminte, lucru care nu s-a materializat.

Trei cămine de bătrâni, o grădiniţă, o şcoală şi un liceu sunt patronate în Alba Iulia de această Congregaţie.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Zodiile care devin bogate până la finalul lunii iulie. Au parte de măriri de salariu și câștiguri neașteptate
Capital.ro
Obligație în România. Trebuie să semneze neapărat contractul. Au început amenzile
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
A nins ca în luna decembrie în unele stațiuni
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ipoteză bulversantă lansată în cazul morții lui Andrei Pârvan A fost otrăvit Versace?! 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24 de ore
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
Ministrul italian al apărării acuză pe secretarul general al NATO de trădare
MediaFlux
Cine va fi VIITORUL PREȘEDINTE al SUA! CUTREMUR la nivel MONDIAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!