„Din punctul de vedere al modului de comunicare folosit de diferite entități teroriste, este demonstrat de o vastă cazuistică, din păcate, faptul că persoanele implicate în activități cu caracter terorist au folosit și folosesc cu precădere, în majoritatea situațiilor, mijloace de comunicații care permit anonimizarea utilizatorilor. În această categorie sunt incluse și cartelele preplătite. Acestea sunt deseori utilizate și în derularea unor activități specifice criminalității organizate, în special cele cu caracter transfrontalier, cum ar fi contrabanda, traficul de droguri, traficul de persoane sau a unor alte activități ce pot constitui amenințări la adresa securității naționale. În context legislativ deficitar, situațiile rezultate din folosirea cartelelor telefonice preplătite la comiterea de acte anti- sociale sau fapte cu caracter penal ori contrare securității naționale au determinat apariția unor dificultăți în realizarea atribuțiilor specifice ale autorităților competente, au impus alocarea de resurse umane, material-financiare și de timp considerabile, pentru a identifica utilizatorii de reacredință. Aceste eforturi afectează eficiența autorităților atât în a preveni, cât și în a contracara astfel de activități. Instituțiile statutului, întocmai precum mediul privat, trebuie să se poată adapta rapid la impactul și consecințele determinate de folosirea pe scară largă a noilor tehnologii de către indivizi, grupuri sau chiar entități statale, care vizează exploatarea vul nerabilităților. Statele care nu reușesc să se adapteze la noile tehnologii devin tot mai vulnerabile pe măsură ce crește distanța dintre evoluțiile tehnologice și capacitatea lor de adaptare la aceste evoluții. Mă simt nevoit să arăt cu degetul spre cei care, în mod ipocrit, sacrifică libertatea fizică a cetățenilor utilizând argumente doar aparent morale. Este o formă supremă de fariseim”, a spus George Maior pentru evz.ro.
„În anul 2012, teroriştii Hezbollah au comis atentatul de la Burgas prin utilizarea unor cartele pre-plătite achiziţionate din altă ţară. Spania a introdus legea cartelelor preplătite după ce, în urma atentatelor de la Madrid, şi-au pierdut viaţa 192 de oameni şi alţi 1800 au fost răniţi”, a spus şeful SRI.
Favorabil implementării acestei măsuri și la noi în țară, Maior le transmite celor care spun că reglementarea încalcă drepturile omului că, dimpotrivă, viața privată va fi mai bine protejată.
„(Se minte direct şi rudimentar atunci când se afirmă nonşalant că înregistrarea datelor personale ale utilizatorilor de cartele pre-pay încalcă drepturile omului. Dimpotrivă, eu cred că acestea sunt profund afectate prin anonimizare”, a mai spus şeful SRI.
Maior a mai ţinut să precizeze că legea nu vizează înregistrarea sau interceptarea convorbirilor ori corespondenţa telefonică.
Proiectul de lege inițiat de Guvern în luna aprilie 2014, care instituie obligativitatea înregistrării și stocării datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplătite urmează să intre în vigoare pe 1 ianuarie 2015.
Legea prevede însă o perioadă de un an, timp în care posesorii de cartele trebuie să furnizeze operatorilor de telefonie datele personale de identificare. În caz contrar, legea prevede anularea numărului de telefon.