Apocalipsa nucleară. Ce viaţă am putea avea după un RĂZBOI ATOMIC

Modele realizate cu ajutorul computerelor ne arată imagini care ne dau fiori. Este vorba despre modele realizate de cercetători de prestigiu, ce ne arată la ce se poate aştepta omenirea în eventualitatea producerii unui război nuclear la scară planetară.
Romania TV
09 nov. 2014, 11:33
Apocalipsa nucleară. Ce viaţă am putea avea după un RĂZBOI ATOMIC

Cercetătorii din Colorado au simulat efectele unui conflict nuclear la scară planetară folosind modele climatice pentru a anticipa ce s-ar putea întâmpla în realitate după un asemenea război.

Oamenii de ştiinţă americani au realizat pentru prima dată, cu ajutorul computerelor, un scenariu ipotetic înfricoşător despre viaţa de după un eventual război nuclear. Computerele experţilor arată că, în acest caz, ne-am putea aştepta la cel puţin 20 de ani de ierni lungi şi cumplite şi de foamete pe întreaga planetă, precum şi la diminuarea stratului de ozon cu cel puţin 50%. În aceste condiţii, milioane şi chiar miliarde de oameni ar putea pieri.

Lucrarea specialiştilor intitulată „Răcirea globală pe mai multe decenii şi pierderi fără precedent ale stratului de ozon ăn urma unui război nuclear” face referire la un relativ „mic” conflict de acest gen, eventual unul regional, ca, de pildă, unul între India şi Pakistan, război în care fiecare parte ar detona echivalentul detonării a aproximativ 100 de capete de ogive sau 50 de arme nucleare de 15 kilotone.

În aceste condiţii, potrivit calculelor experţilor, rezultatul imediat al detonării a 100 de arme nucleare aproximativ de mărimea bombelor de la Hiroshima şi Nagasaki ar degaja în atmosferă 5 megatone de carbon negru, numit şi funingine sau negru de fum. Odată degajat în atmosferă, acesta ar împiedica razele solare să ajungă pe Pământ şi ar decima popula’ia.

Mai mult de-atât, după o ploaie de funingine, s-ar forma un front meteorologic mortal, care ar decima supravieţuitorii unui eventual război nuclear, temperatura Pământului începând să scadă dramatic. După numai 1 an, aceasta ar scădea cu aproximativ 1 grad Celsius, pentru ca, după 5 ani, ar fi cu până la 1,5 grade Celsius mai mică decât în prezent. Abia după 20 de ani de la un asemenea dezastru, Terra s-ar  încălzi din nou, dar temperatura va fi mai mică aproxdimativ cu 0,5 grade Celsius decât este în prezent.

În afară de temperaturile scăzute, stratul de ozon se va subţia considerabil, între 20% şi 50% deasupra zonelor mai mult populate, atingând niveluri nemaicunoscute până acum. Aceste temperaturi ar fi cele mai reci din ultimul mileniu.

Pe de altă parte, odată cu reducerea stratului de ozon va creşte şi cantitatea de raze ultraviolete, în unele locuri de pe Terra putând ajunge până la 80% – niveluri fără precedent –  ceea ce va provoca locuitorilor planetei în special cancer de piele. De asemenea, recoltele vor fi afectate şi se va produce foamete, pentru că sezonul când rodesc recoltele se va scurta cu 10 şi până la 40 de zile pe an.

Răcirea globală va provoca reducerea rezervelor de hrană şi, în concluzie, foamete groaznică. În afară de răcirea climei, şi cantitatea de ploi se va reduce cu până la 9%, ceea ce va fi şi mai rău nu numai pentru culturi, ci şi pentru rezervele de apă ale Pământului. Aceste rezerve nu se vor reface nici după 25 de ani, când cantităţile de ploaie vor fi cu 4,5% mai mici decât la ora actuală.

Din acest scenariu ipotetic rezultă că, în cazul unui război nuclear aceste efecte devastatoare vor duce la moartea a sute de milioane sau chiar miliarde de oameni.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Adina Buzatu, comparată cu Sharon Stone: A făcut furori în costum de baie, la 47 de ani!
Fanatik.ro
Horoscop zilnic pentru luni, 22 iulie 2024. Oportunități pentru nativul Fecioară
Capital.ro
ESTE ILEGAL să îți repari propria MAȘINĂ. Se consideră infracțiune
Playtech.ro
Cât de deștept ești în funcție de forma frunții. Mihai Voropchievici: Ei au o inteligenţă sclipitoare
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Omul care l-a făcut pe Ceaușescu președinte. Unul dintre cele mai misterioase personaje din istoria românilor, stalinizatorul României
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
El va fi viitorul președinte. Traian Băsescu știe
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Andrei Versace, dator la CĂMĂTARI?! Un prieten rupe tăcerea despre sursa de venit a influencerului: „Avea...”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Dentista din Brăila a fost ucisă în 33 de secunde! Principalul suspect a fost reținut pentru 24 de ore
Capital.ro
A murit cel mai iubit actor. A lăsat un gol imens. Drum lin, maestre!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
stirilekanald.ro
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
substantial.ro
Traian Băsescu despre alegerile prezidențiale: „Lasconi rămâne favorita mea în acest an”
MediaFlux
Cum arăta VILA NUFĂRUL din NEPTUN, unde NICOLAE ȘI ELENA CEAUȘESCU își petreceau verile
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'