‘În acest moment, nu pot presupune care sunt concret aceste estimări ale serviciilor secrete. Desigur, s-ar putea ca în zilele următoare să putem face aceasta‘, a spus el.
Şeful Direcţiei principale operative a Statului Major al Forţelor armatei ruse, Andrei Kartapolov, a declarat într-o conferinţă de presă luni, că un avion Su-25 ucrainean s-a aflat la o distanţă între 3 şi 5 km pe acelaşi culoar de zbor cu aeronava de pasageri malaieziană care ulterior s-a prăbuşit în ziua fatidică de 17 iulie.
În plus, acelaşi responsabil al Ministerului rus al Apărării a declarat că prăbuşirea avionului malaiezian Boeing joia trecută în estul teritoriului ucrainean a coincis, accidental sau nu, cu survolarea Ucrainei de către un satelit militar american.
În acest sens, Ministerul rus al Apărării a solicitat SUA să facă publice imaginile luate din satelit, dacă acestea există.
‘Potrivit declaraţiilor oficialilor SUA, ei dispun de imagini din spaţiu care confirmă că lansarea rachetei în direcţia avionului malaiezian a fost efectuată de rebeli. Nimeni nu a văzut însă aceste imagini’, a declarat luni, într-o conferinţă de presă, înaltul responsabil militar citat.
Citeşte şi Presupusele cutii negre ale avionului malaezian prăbuşit, sub controlul rebelilor proruşi
‘Dacă partea americană are imagini făcute de acest satelit, i-am cere să le pună la dispoziţia comunităţii internaţionale pentru o examinare detaliată’, a spus el.
Ulterior, Ministerul Apărării de la Moscova a anunţat că a postat pe site-ul său oficial fotografii şi hărţi cu privire la prăbuşirea Boeing 777. ‘Toate documentele au fost publicate pe site-ul oficial al Ministerului rus al Apărării (http://mil.ru/)’, a declarat serviciul de presă al instituţiei.
Citeşte şi TRAGEDIE UCRAINA. Putin şi-a luat angajamentul să coopereze pentru recuperarea corpurilor
Printre documente figurează hărţi cu desfăşurarea rachetelor sol-aer ale armatei ucrainene în regiunea Doneţk, date colectate de Centrul regional din Rostov al Sistemului rus de navigaţie aeriană, informaţii privind numărul radarelor ucrainene care au operat în în zona catastrofei între 15 şi 20 iulie, precum şi imagini din satelit care arată poziţiile posturilor de lansare a rachetelor sol-aer ucrainene.