‘Parlamentul trebuie să îşi exprime o poziţie clară care să fie cât mai bine înţeleasă şi la nivel naţional şi internaţional în legătură cu insecuritatea generată în Ucraina în această perioadă. (…) PMP va trimite o scrisoare şefilor celor două Camere. A mai existat, la un moment dat, intenţia de a adopta o Declaraţie comună de către Parlament privind situaţia din Ucraina, dar proiectul a fost abandonat. Poate este momentul ca parlamentarii, partidele politice, mai ales cei din majoritate, să se poziţioneze clar’, a spus candidatul PMP la alegerile prezidenţiale Cristian Diaconescu, marţi, într-o conferinţă de presă.
Acesta a adăugat faptul că statutul României de stat membru NATO cu drepturi depline, cât şi parteneriatele strategice încheiate de către România cu SUA şi alte state europene reprezintă ‘elemente fundamentale de asigurare a securităţii României’, precizând că şi rolul pe care preşedintele îl joacă, pe plan extern, este unul ‘extrem de important’.
În acest context, Cristian Diaconescu a declarat că şi-ar dori să vadă din partea politicienilor români, cu precădere a celor care doresc să candideze la alegerile prezidenţiale, o poziţie mai fermă faţă de situaţia din regiune. ‘Nu poate scăpa atenţiei atitudinea evazivă, extrem de sceptică din punctul de vedere al unor structuri guvernamentale şi al unor partide în ce priveşte exprimarea unor poziţii publice necesare. Este important să fim convinşi de faptul că atât politicienii de azi, cât şi cei care se văd peste câteva luni posibili preşedinţi ai României au capacitatea de a fi oameni de stat şi de exprima public poziţii în legătură cu condamnarea actului terorist (doborârea aeronavei Malaysian Airline în Ucraina – n.red.), în legătură cu sprijinul pe care Federaţia Rusă îşi acordă miliţiilor paramilitare care luptă pentru destabilizarea statului ucrainean. (…) Multora dintre politicienii români le tremură genunchii atunci când e vorba de probleme de stat’, a declarat Diaconescu.
Acesta a adăugat că, în opinia sa, conflictul din Ucraina va continua, astfel că ‘absenţa unei atitudini tranşante din partea Executivului, din partea partidelor politice şi Parlamentului, trebuie să aibă explicaţii’.