„Aveam nevoie să mai facem încă o discuţie cu dumneavoastră, reprezentanţii mediului de afaceri, referitoare la subiectul acestor zile, şi anume reducerea contribuţiilor de asigurări sociale. Am discutat anterior, vreau să vă mulţumesc că ne-aţi sprijinit şi în discuţiile cu FMI şi CE. Sper că nu v-aţi răzgândit, în sensul că e un lucru bun şi că e bine să-l facem. Sau, dacă v-aţi răzgândit, e bine să ne spuneţi, să nu aflu de la presă că v-aţi răzgândit”, a afirmat premierul la începutul întâlnirii cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, care se desfăşoară la Palatul Victoria.
Ponta a adăugat că în momentul în care a înaintat propunerea privind reducerea CAS către Parlament, a făcut-o şi în baza discuţiilor avute cu mediul de afaceri.
„Sunt absolut convins că putem să mergem mai departe cu o măsură pe care mediul de afaceri o cere de foarte mult timp şi în mod întemeiat”, a spus premierul.
În ceea ce priveşte a doua temă a discuţiei cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României, şeful Guvernului a dorit să se asigure că aceştia au primit „forma finală de propunere privind modificarea Codului fiscal”.
„De la propunere trecem la forma cu adevărat finală spre Parlament a noului Cod fiscal şi a Codului de procedură fiscală. În aşa fel încât să mergem în Parlament cu o formă discutată cu dumneavoastră, o formă agreată”, a subliniat premierul.
Radu Florescu, în calitate de coordonator al entităţii de afaceri, a precizat că poziţia Coaliţiei rămâne neschimbată şi la fel de consistentă.
„Coaliţia salută şi susţine în continuare reducerea CAS. Considerăm că este o măsură foarte bună pentru mediul de afaceri în contextul în care, ştim cu toţii, impozitarea muncii în România este ridicată, versus media europeană şi versus media din ţările învecinate. Mai departe, considerăm, fireşte, că această măsură trebuie să fie sustenabilă pe termen lung”, a declarat la rândul său Angela Roşca, reprezentant al Coaliţiei pentru Dezvoltarea României.
Ea a adăugat că pentru asigurarea sustenabilităţii măsurii de reducere a CAS trebuie avute în vedere două lucruri esenţiale.
„Ar fi, pe de-o parte, îmbunătăţirea colectării, unde e mult loc de mai bine şi, pe de alta, fireşte, eficientizarea alocărilor bugetare. Considerăm că aceste două aspecte sunt cele care ar trebui să fie cheia sau soluţia la această problemă. Important este ca măsura să fie fezabilă şi aplicabilă pe termen lung, pentru că întotdeauna mediul de afaceri şi Coaliţia au susţinut şi continuă să susţină necesitatea stabilităţii fiscale. De aceea, în contextul în care există discuţii în ultimii ani legate de introducerea de noi impozite şi taxe, ne manifestăm în continuare dorinţa intensă de a fi consultaţi practic şi eficient de câte ori orice guvern are intenţia de a introduce noi impozite şi taxe sau de a le mări pe cele actuale. Continuăm să susţinem poziţia adoptată de dumneavoastră şi să credem că este o măsură bună pentru România”, a declarat Angela Roşca.
Premierul Ponta a reamintit că între Guvern şi Coaliţie există un acord în sensul că niciun fel de schimbare de taxe nu se face mai repede de şase luni. „Până acum ne-am ţinut şi ne ţinem în continuare, de aceea e bine să aveţi textul noului Cod fiscal şi al celui de procedură fiscală, ca să ştiţi cu şase luni înainte şi, sigur, va şti toată opinia publică ce anume dorim să modificăm. (…) Aveţi textul în faţă şi până la întâlnirea din septembrie (…) să vă uitaţi. Doamna ministru are dezbateri cu mediul universitar, cu presa de specialitate, ştiu că şi cu dumneavoastră. Pentru că, dacă vorbim în general de taxe şi impozite şi nu vorbim în concret, e greu să transmitem un mesaj corect”, a susţinut premierul.
Victor Ponta le-a precizat reprezentanţilor Coaliţiei că va discuta cu ei, în partea nepublică a întâlnirii, şi pe tema sintezei privind datele economice şi politicile pe care Guvernul intenţionează să le implementeze în continuare.
„La ora 18.00 o să fac şi o prezentare publică, însă, dacă le vedeţi înainte şi dacă ne putem uita un pic peste ele împreună, aţi fi de mare ajutor stabilităţii şi predictibilităţii”, a adăugat el.
Alături de premier, la întâlnirea cu reprezentanţii Coaliţiei pentru Dezvoltarea României participă mai mulţi membri ai Executivului, între care Ioana Petrescu, Liviu Voinea, Daniel Constantin, Ioan Rus, Eugen Teodorovici şi Robert Cazanciuc.