Separatiştii proruşi au doborât două avioane de luptă ale armatei ucrainene, în regiunea Lisiciansk. Informaţia a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al operaţiunilor militare. Presa locală scrie că piloţii au reuşit să se catapulteze, însă aceste date nu au fost confirmate de autorităţi.
”Dispunem de informaţii privind doborârea a două avioane de vânătoare’, a afirmat purtătorul de cuvânt al Statului Major al operaţiunii militare ucrainene, Oleksi Dmitraşkovski. El a precizat că cele două aparate de tip Suhoi-25 au fost lovite când acestea se aflau deasupra Saur-Moghila, o colină strategică din regiunea Doneţk. Soarta piloţilor nu este deocamdată cunoscută.
Această informaţie survine la şase zile după catastrofa aviatică din Doneţk, unde un avion de linie malaezian s-a prăbuşit cu 298 de persoane la bord, după ce a fost lovit foarte probabil de o rachetă sol-aer
PRIMELE SICRIE, repatriate în Olanda
În altă ordine de idei, primele sicrie cu rămăşiţele umane ale victimelor catastrofei aviatice din Ucraina au fost trimise în Olanda. Avionul militar care le transportă a decolat de la Harkov, după o ceremonie scurtă şi sumbră.
„Astăzi, începe călătoria spre casă, care va fi una lungă. Avem un proces de identificare dureros, care va dura ceva timp”, a spus un oficial olandez.
16 sicrie cu rămăşiţele umane ale victimelor tragediei aviatice de la Doneţk urmează să ajungă în câteva ore la Eindhoven. Acestea vor fi întâmpinate de familia regală şi premierul olandez. Un alt avion militar urmează să transporte, diseară, încă 24 de corpuri neînsufleţite.
Olanda, ţara care a pierdut 193 de cetăţeni în urma tragediei aviatice, este astăzi în doliu naţional. Între timp, cutiile negre ale avionului malaezian au ajuns în Marea Britanie, unde specialiştii vor decripta informaţiile conţinute. Ulterior, datele vor fi transmise anchetatorilor internaţionali.
Serviciile secrete americane au anunţat că este posibil ca avionul să fi fost doborat de către separatiştii proruşi din estul Ucrainei, care l-au confundat cu un aparat de zbor militar. Mai mult, experţii americani afirmă că Rusia este cea care a furnizat şi a instruit separatiştii în utilizarea sistemului Buk, un sistem antiaerian sofisticat. 298 de oameni au murit, după ce avionul în care se aflau s-a prăbuşit în 17 iulie, în Ucraina.
Armata ucraineană câştigă teren la Doneţk, în estul Ucrainei, unde rebelii proruşi îşi părăsesc poziţiile de la periferia oraşului, retrăgându-se spre centrul acestei capitale regionale din Est, după cum a declarat miercuri pentru Reuters un militar ucrainean. Insurgenţii, care doresc independenţa Donbasului de Kiev, au săpat tranşee în centrul oraşului, în special în apropiere de principala universitate, unde s-au cazat în căminele studenţeşti.
AVION PRĂBUŞIT în Ucraina: Anunţ TERIBIL despre pasagerii zborului MH17
Forţele ucrainene continuă ofensiva pentru recucerirea celor două capitale regionale Lugansk şi Doneţk, principalele fiefuri ale insurgenţilor, unde aceştia s-au retras, preluând treptat controlul asupra localităţilor şi suburbiilor.
‘În Doneţk, ei şi-au abandonat în masă poziţiile şi s-au retras în partea centrală a oraşului’, au declarat reprezentanţi ai cartierului general al ‘operaţiunii antiteroriste’, aşa cum numeşte Kievul operaţiunea specială împotriva insurecţiei proruse din sud-estul ţării. Astfel de mişcări ar putea sugera panică şi încercarea de a părăsi zona de ostilităţi, au spus ei.
Locuitori ai Doneţkului declară că oraşul a fost bombardat în cursul nopţii de marţi spre miercuri, iar un obuz a lovit o uzină chimică, provocând un incendiu.
Lupte grele s-au dat şi la Snejnoe, în zona în care la 17 iulie s-a prăbuşit un avion de linie malaezian, cu 298 de persoane la bord, lovit foarte probabil de o rachetă sol-aer. Rebelii au declarat că au doborât miercuri în aceeaşi zonă un avion militar ucrainean, după cum relatează RIA Novosti.
Miliţiile separatiste au recunoscut că au abandonat trei localităţi pe care le ocupau, precum şi zona aeroportului din Doneţk, în faţa ofensivei armatei ucrainene, şi s-au repliat în alte trei localităţi la sud-est de oraş, conform RIA Novosti.
UE AMENINŢĂ CU NOI SANCŢIUNI
Intensificarea conflictului din estul Ucrainei ar putea justifica impunerea celui de-al treilea pachet de sancţiuni al Uniunii Europene asupra Rusiei, a afirmat miercuri şeful diplomaţiei ungare Tibor Navracsics, citat de MTI.
‘Nu este vorba despre prăbuşirea aeronavei malaeziene, ci despre disperarea ţărilor UE faţă de eşecul Rusiei de a rezolva conflictul şi de a opri escaladarea crizei ce ar putea justifica noile sancţiuni’, a declarat Navracsics pentru Radio Kossuth.
Miniştrii de externe ai UE au decis deja să introducă o nouă rundă de sancţiuni, ce include o boicotare totală a sectoarelor financiar şi de apărare, precum şi domeniul tehnologiilor de ultimă generaţie, a spus el.
Cu toate că relaţiile economice dintre UE şi Rusia, în contextul în care fiecare state îşi are în vedere propriul interes, complică situaţia, problema sancţiunilor a devenit o temă de consens în cadrul Uniunii Europene, a subliniat ministrul ungar. Catastrofa aeriană a fost într-adevăr un punct de turnură pentru toată lumea, iar ţările mai moderate, printre care se număra şi Olanda, au devenit mai radicale, a continuat el.