Victor Ponta: Odată cu intrarea României în Schengen, Poliţia de Frontieră va răspunde de tot spaţiul european

Premierul Victor Ponta a participat astăzi la ceremonia dedicată sărbătoririi a 150 de ani de existenţă instituţională a Poliţiei de Frontieră Române, organizată la sediul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră din Capitală.
Iulian Tudor
24 iul. 2014, 12:33
Victor Ponta: Odată cu intrarea României în Schengen, Poliţia de Frontieră va răspunde de tot spaţiul european

Cu această ocazie, prim-ministrul a transmis un mesaj de felicitare pentru realizările agenților de poliție de frontieră de-a lungul vremii, acestea reprezentând o piatră de temelie pentru eforturile depuse de România în sensul avansării procedurilor de aderare la spațiul Schengen.

„Odata cu intrarea României în Schengen, veți răspunde de tot spațiul european. Ucraina, frontiera maritimă, Moldova – sunt noi provocări. Totodată, vreau să îi felicit pe cei care, recent, au salvat refugiații de pe Marea Neagră”, a spus Victor Ponta.

Totodată, împlinirea a 150 de ani de la formarea instituției are o importanță simbolică deosebită în privința capacității statului român de a se moderniza și dezvolta într-un mod durabil, Guvernul având cel mai important rol activ în întărirea instituțiilor României și în asigurarea condițiilor propice pentru funcționarea și integrarea țării noastre în Uniunea Europeană.

VICTOR PONTA: VOI CANDIDA la prezidenţiale. Voi cere marţi sprijinul PSD. ANTONESCU, cel mai dificil adversar

„Calitatea profesională a polițiștilor de frontieră nu a fost pusa niciodata la îndoială. Sunteți o instituție care a evoluat în bine și aveți o conducere profesionistă. Aveți mijloace tehnice, nu cât va doriți, dar la un standard destul de înalt”, a adăugat șeful Executivului.

Procesul de modernizare demarat în ultimii ani a dus Poliția de Frontieră în rândul instituțiilor similare din Uniunea Europeană din punct de vedere a standardelor și sistemului integrat de securizare a granițelor. România, aflându-se la periferia UE, are una dintre cele mai moderne sisteme de monitorizare și intervenție, un proiect are a început în 2004 și a costat aproape un miliard de euro, totul fiind coordonat prin intermediul Centrului de Comandă şi Control al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră.

Poliția de Frontiera are o veche tradiție în asigurarea ordinii la granițele române. Data de 24 iulie a fost desemnată drept Ziua Poliției de Frontieră Române datorită emiterii Înaltului Decret Domnesc din 24 iulie 1864 de către domnitorului Alexandru Ioan Cuza, care prevedea unirea corpurilor grinicerești ale Moldovei și Țării Românești.

La 150 de ani de la crearea instituției, Poliția de Frontieră Română are în responsabilitate aproximativ 3.150 kilometri de graniță și este o instituție de bază a statului român, care face parte din aparatul Ministerului Administrației și Internelor.

Printre atribuțiile ce îi revin se numără supravegherea și controlul trecerii frontierei de stat, prevenirea și combaterea migrației ilegale si a criminalității transfrontaliere și respectarea ordinii și liniștii publice în zona de competență. Agenții de frontieră se confruntă permanent cu probleme diverse care implică tentative ilicite de tranzitare a granițelor, pornind de la migrația ilegală, traficul cu stupefiante, armament și autoturisme furate și terminând cu aspectele privind contrabanda.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Orașul impresionant care se află pe două continente. Are o istorie bogată și multe obiective turistice
Capital.ro
Amendă de 825 de lei. Greșeala pe care polițiștii nu o mai iartă. S-a schimbat legea
Playtech.ro
Oana Roman i-a deschis DOSAR PENAL lui Marius Elisei. De ce se războiesc părinții Isabelei
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
O ciocolată l-a lăsat fără permis. E incredibil ce a pățit un șofer
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Patru șoferi și-au primit înapoi permisele după ce rezultatele testelor antidrog au fost infirmate. După 48 de ore, aceștia și-au recăpătat dreptul de a conduce
Capital.ro
Niculina Stoican este în doliu: E primul răsărit fără matale MĂICUȚĂ
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Prim-ministrul ceh critică dur „misiunea de pace” a lui Viktor Orban la Moscova și Beijing
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'