Petro Poroşenko, preşedintele Ucrainei, a declarat că destrămarea coaliţiei din parlament nu este un motiv pentru demisia guvernului.
„Dizolvarea coaliţiei nu este un motiv pentru demisia Guvernului (…) Sper că emoţiile se vor calma şi că sângele rece şi simţul responsabilităţii vor prevala şi că întregul Guvern va continua să lucreze”, a declarat Petro Poroşenko, citat de serviciul său de presă.
La scurt timp după anunţul demisiei sale, Arseni Iaţeniuk şi-a convocat guvernul într-o reuniune la care s-a decis ca funcţia de premier interimar să o asigure temporar vicepremierul Vladimir Groisman, ministru al dezvoltării regionale, construcţiilor şi locuinţei în actualul cabinet.
În acest context, preşedintele Petro Poroşenko a insistat ca Rada Supremă (parlamentul unicameral) să examineze vineri demisia premierului, cerând un vot de încredere pentru guvern, într-o scrisoare adresată preşedintelui legislativului Oleksandr Turcinov, conform agenţiei de presă Unian.
‘Ca preşedinte apreciez pozitiv eforturile anticriză ale actualului cabinet. Înţeleg că acţionează în condiţii extrem de dificile, cu care nu s-a confruntat niciun guvern până acum’, afirmă în mesajul său şeful statului ucrainean, exprimându-şi totodată speranţa că destrămarea coaliţiei nu va duce la un un blocaj legislativ.
Art.15 al Legii cu privire la cabinetul de miniştri stipulează că parlamentul poate să examineze demisia premierului nu mai târziu de zece zile de la depunerea cererii. Având în vedere ecoul public, provocat de demisia premierului Arseni Iaţeniuk la 24 iulie, solicit să puneţi această problemă în atenţia Radei fără întârziere, a cerut şeful statului, care a insistat asupra unui vot de încredere, vineri, la adresa guvernului premierului Arseni Iaţeniuk.
În afară de moţiunea de cenzură, Poroşenko a solicitat parlamentului să revină asupra amendamentelor la buget şi la Codul fiscal, respinse în ajun.
‘Aceste modificări sunt necesare atât pentru apărarea integrităţii teritoriale a ţării şi finanţarea armatei, cât şi pentru reconstrucţia zonelor eliberate de terorişti şi pentru a ajuta locuitorii din oraşe, sate şi cătunele’ din est, a explicat şeful statului ucrainean în mesajul său.
Coaliţia ‘Alegerea europeană’ din parlamentul ucrainean s-a destrămat după ce facţiunile parlamentare ale partidelor Udar şi Svoboda, precum şi o serie de parlamentari independenţi şi-au anunţat retragerea, deschizând astfel calea pentru procedura de dizolvare a Radei şi organizarea de alegeri anticipate.
Primul ministru ucrainean Arseni Iaţeniuk şi-a anunţat joi demisia, aceasta intervenind în plin conflict armat cu separatiştii proruşi în estul Ucrainei, pe fondul acuzaţiilor americane că Rusia lansează tiruri de pe teritoriul său asupra poziţiilor armatei ucrainene, în timp ce problemele legate de prăbuşirea avionului de linie malaezian sunt departe de a fi rezolvate, comentează vineri France Presse, potrivit Agerpres.
Intervenind în plus pe fondul unei crize economice, demisia premierului Iaţeniuk – care mai trebuie aprobată de parlament pentru a deveni efectivă – pare să aibă drept cauze divergenţele acestuia cu preşedintele Petro Poroşenko privind strategia politică a majorităţii guvernamentale.
Şeful statului s-a arătat favorabil dispariţiei actualei coaliţii pentru a deschide calea alegerilor legislative anticipate, în timp ce premierul său, foarte apreciat de Occident, găsea că momentul nu este bine ales, având în vedere situaţia din Ucraina, scrie AFP.
‘Îmi anunţ demisia ţinând cont de destrămarea coaliţiei parlamentare şi de blocarea iniţiativelor guvernamentale’, a declarat Iaţeniuk joi, în faţa parlamentului. Dizolvarea coaliţiei ‘va avea consecinţe dramatice pentru ţară’, a avertizat el.
‘Cine va vota legi nepopulare înainte de alegeri?’ – a mai întrebat premierul, adresându-se deputaţilor.
‘Este inacceptabil să schimbi soarta ţării pe interese politice înguste. Este o crimă morală şi politică’, a afirmat omul politic ucrainean, după ce deputaţii au respins iniţiativele guvernului privind reformarea societăţii Naftogaz şi modificările la buget.
‘Acesta nu este cel mai bun guvern din istoria Ucrainei, dar cel puţin a făcut tot ce a putut. Guvernul meu nu are un răspuns cu ce va plăti mâine salariile, de unde să ia banii pentru a asigura cu combustibil blindatele (angajate în operaţiunea din Est). Cum să menţină unitatea armatei şi să nu demoralizeze oamenii care stau în tranşee, sub gloanţe. Poate ar trebui să ne gândim la ei?’ , a afirmat el, exprimându-şi nemulţumirea faţă de respingerea proiectului de amendamente la buget, potrivit postului de televiziune ucrainean TSN.
Iaţeniuk este membru al partidului Batkivşcina al fostului premier Iulia Timoşenko, cea mai importantă forţă a coaliţiei şi care se opune alegerilor legislative anticipate.
În timp ce Kievul este zguduit de această criză politică neaşteptată, confruntările între armata ucraineană şi rebelii proruşi s-au intensificat pe fondul acuzaţiilor implicării directe a forţelor Moscovei în conflictul armat din estul Ucrainei.
Rusia intenţionează să trimită insurgenţilor ‘lansatoare de rachetă mai grele şi mai puternice’, a afirmat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, citând surse ale serviciilor secrete.