În acea zi fatidică, comandantul Unităţii 156 de rachete primise ordin să desfăşoare un antrenament constând în acoperirea trupelor terestre de la periferia Doneţkului, de la desfăşurarea de baterii până la asigurarea urmăririi ţintelor şi realizarea unei game complete de sprijin şi de distrugere a ţintelor cu sisteme de rachetă Buk-M1.
Comandanţii de baterii ar fi primit cheile care permiteau deblocarea rachetelor în vederea lansării, cu toate acestea nicio lansare a unei rachete 9M38M1 nu era prevăzută, susţine presupusul interlocutor al agenţiei ruse de presă.
Pentru a participa la aceste exerciţii, două avioane de luptă Su-25 de la baza Kulbakino 229 de lângă Nikolaev – unde este desfăşurată o brigadă de aviaţie tactică – au fost trimise la Dnepropetrovsk. Misiunea lor era de a asigura recunoaştere aeriană şi stabilirea ţintelor de control în zona de concentrare a trupelor care participă la operaţiunea antiteroristă la vest de Doneţk.
După ce unul din avioane a intrat în zona de detectare a sistemelor Buk, el a fost urmărit de o echipă de servanţi a bateriei situate în apropiere de localitatea Zaroşcenskoe. După toate evidenţele, dintr-o întâmplare tragică şi în ciuda diferenţei în planuri orizontale, după un timp, rutele de zbor ale Boeing-ului malaezian şi Su-25 au coincis şi au fuzionat pe ecran într-un punct mare, ceea ce a fost fatal pentru zborul MH17. În momentul convergenţei a două ţinte într-un singur indicator, sistemul de urmărire se focalizează asupra celei care are cea mai mare suprafaţă.
Cu toate acestea, interlocutorul Ria Novosti nu a putut elucida cauzele lansării neautorizate a rachetei.
‘Membrii SBU (Serviciul de Securitate al Ucrainei) se ocupă de această problemă’, a mai spus acesta, indicând că, în jurul orelor 22:00, comandantul bateriei cu tot cu echipajul de servanţi a fost ridicat, dar fără să precizeze data la care militarii au fost reţinuţi. El a mai spus că nu are alte informaţii cu privire la desfăşurarea anchetei.
Din 2001, când un avion de pasageri rusesc Tu-154 a fost doborât cu o rachetă deasupra Mării Negre, Ucraina a interzis aproape toate aplicaţiile cu sisteme de rachete sol-aer Buk-M1. Ca urmare, militarii ucraineni au o experienţă limitată doar la mentenanţa acestor sisteme şi la deprinderi de conducere a vehiculului care transportă rachetele, scrie Ria Novosti, care citează aceeaşi sursă anonimă dintr-o instituţie militară ucraineană.
Avionul Boeing 777, aparţinând companiei Malaysia Airlines, s-a prăbuşit la 17 iulie în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, cu 298 de persoane la bord, fiind doborât cel mai probabil cu o rachetă sol-aer. Kievul şi rebelii se acuză reciproc de lansarea rachetei, în timp ce Washingtonul a declarat că avionul a fost doborât cu o rachetă Buk.