Inspectorii Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din posturile de inspecție la frontieră efectuează controlul documentar și/sau de identitate și permit importul în România numai pentru transporturile cu produse de origine nonanimală pentru care sunt respectate cerințele prevăzute în normele privind siguranța alimentelor în vigoare.
Atenţie! Cartofi TOXICI în pieţele româneşti. Cum pot fi deosebiţi
În cadrul programului anual de monitorizare au fost prelevate probe de cartofi din țări terțe precum și din state membre UE (Franța, Belgia, Polonia etc) și analizate în cadrul laboratoarelor de specialitate și care s-au dovedit a fi conforme, nefiind declanșată nici o alertă pentru acest produs, acțiunea fiind în derulare.
„Cartoful care vine din Polonia sau din ţările vestice, de obicei, este un tubercul de dimensiuni mari. În vestul Europei nu se consumă tuberculi uriaşi pentru că acumulează nitriţi şi nitraţi şi, pentru ei, sunt în afara STAS-ului. Practic, preţul este mic, iar românul se trezeşte pe masă cu el şi îl mănâncă. Acolo se fac fertilizări superintensive. Nicăieri în Europa nu o să vedeţi în magazine tuberculi cât borcanul. Diametrul acceptat este de 7-8 centimetri, nu sunt bolovani cum de multe ori vedem în România. Cartofii mari sunt nesănătoşi, ei cresc aşa pentru că sunt forţaţi să crească, se tratează cu azot şi cu tot felul de îngrăşăminte chimice. Noi nu suntem împotriva fertilizării, că este normal să fertilizezi, dar să se facă limitat”, spune Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale Cartoful din România (FNCR).