Ion Iliescu a afirmat că cele mai afectate zone sunt cele ale Moldovei şi Carpaţilor Orientali, unde, în ultimii ani, au avut loc defrişări masive. Totodată, el a arătat că şi Bazinul Dunărean poate fi una dintre regiunile afectate de posibile inundaţii, în condiţiile în care râuri din ţări vecine, precum Iugoslavia, se vor revărsa în cantităţi mari în Dunăre.
„Eu am exprimat nevoia de a încerca să realizăm nişte previziuni şi avertizări din timp ale oamenilor, pentru că este un fenomen specific nu numai României, toată Europa se află în faţa acestui fenomen. După secetă, după ani în care nu prea am mai avut ierni cu zăpezi multe, am fost luaţi prin suprindere. Am avut anterior o perioadă prelungită fără precipitaţii, vara, toamna, iarna, şi a venit deodată această perioadă densă de precipitaţii cu totul deosebite comparativ cu anii precedenţi şi această zonă este foarte extinsă în Europa”, a explicat Ion Iliescu.
Fostul şef statului a apreciat că, pe lângă perioada dată de abundenţa zăpezilor şi dificultăţile cu care se confruntă oamenii, există „un real pericol pentru ca perioada de topire să se suprapună cu ploile de primăvară, deci să asistăm la fenomene deosebite date de inundaţiile posibile”.
„Cea mai afectată zonă este zona Carpaţilor Orientali, zona Moldovei, unde, din păcate, de-a lungul ultimilor ani, s-au produs defrişări masive. Am sugerat să se facă nişte prognoze, nişte estimări, mergând până la situaţiile cele mai periculoase posibile, pentru ca măcar oamenii să fie preveniţi şi să reducem pierderile de vieţi umane, pentru că altfel fenomenul nu poate fi preîntâmpinat”, a spus Iliescu.