Rutte a subliniat, în cadrul unei conferinţe de presă, prezenţa importantă de forţe militare separatiste în această regiune de lângă frontiera cu Rusia şi a conchis că ‘nu este realist’ să fie trimisă aici o misiune militară internaţională, scrie Agerpres.
TRAGEDIE AVIATICĂ UCRAINA: Doborârea avionului malaezian a făcut încă o victimă
‘Chiar şi o intervenţie militară de mare amploare nu ar permite să obţinem avantaj’, a susţinut premierul olandez, la zece zile după doborârea avionului Boeing 777 al Malysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, având 298 de persoane la bord, dintre care 193 olandezi şi 28 australieni.
Mark Rutte a atenţionat că ‘riscul ca o misiune internaţională să se pomenească direct implicată în conflictul din Ucraina şi ca acest conflict să capete o dimensiune internaţională este unul real’. ‘Succesul misiunii de repatriere (a corpurilor neînsufleţite) depinde de capacitatea evitării unei escaladări (a conflictului) în această zonă’, a afirmat premierul olandez.
Şeful guvernului olandez a dat asigurări că au fost examinate ‘toate opţiunile’ pentru securizarea locului prăbuşirii şi că securitatea de pe teren este evaluată zilnic.
Olanda a fost însărcinată cu procesul de identificare a victimelor catastrofei aviatice şi desfăşoară o anchetă cu privire la cauzele tragediei.
Treizeci de medici legişti, precum şi poliţişti neînarmaţi din Olanda şi Australia se pregăteau să se deplaseze duminică dimineaţa la locul catastrofei, însă au fost nevoiţi să renunţe din raţiuni de securitate.