„Suntem pregătiţi să intervenim în zonele pe care le administrăm. Avem toţi oamenii în dispozitiv, atât pe bazinele care sunt anunţate, cât şi pe celelalte bazine. Deci vorbim de bazinele Banat, Jiu, Olt. Problemele care pot apărea sunt în special pe râuri mici, râuri necadastrate sau în zone în care cad precipitaţii foarte mari cantitativ şi în care nu avem zona împădurită. (…)Suntem în alertă pe toate bazinele hidrografice din Transilvania, pornind din Someş, Tisa, Mureş, Crişuri, Banat, Jiu, Olt şi Argeş. Azi-noapte (sâmbătă noapte – n.r.) am avut un fenomen special pe râul Fetnic în judeţul Harghita, un fenomen de viitură rapidă care a durat trei ore şi jumătate. La ora 21.00 eram sub cote de atenţi, iar la ora 0.43 eram sub cote de atenţie, dar în intervalul acesta am avut o depăşire a cotei de pericol, nivelul râului a crescut cu 1,70 metri.(…) Am instituit un regim de monitorizare severă pe aceste zone, datorită faptului că sunt fenomene atipice’, a declarat directorul adjunct al AN Apele Române, scrie Agerpres.
Citeşte şi COD PORTOCALIU şi COD GALBEN de inundaţii pe mai multe râuri din ţară
Gabor a adăugat că în privinţa râului Fetnic, în zona localităţii Lupeni, va trebui găsită o soluţie pentru amenjarea unei acumulări nepermanente, ca şi în cazul pârâului Câinelui din zona de sud a ţării, urmând să-i prezinte în cursul zilei de luni vicepremierului Liviu Dragnea o propunere tehnică în acest sens.
Directorul adjunct al AN Apele Române a adăugat că, în mod normal, în această perioadă ‘ar fi trebuit ca rezervele pe care le avem în lacurile de acumulare să scadă, să le utilizăm pentru toate folosinţele’.
‘Deci dacă la 1 iulie aveam 3,9 miliarde de metri cubi de apă în marile acumulări şi trebuia să ajungem la finele lunii cu 3,7 miliarde de metri cubi, acum avem 4,5 miliarde de metri cubi. Deci am acumulat 150 de milioane de metri cubi şi am atenuat undele de viitură în acumulările pe care le gestionăm noi şi Hidroelectrica’, a declarat directorul adjunct de la Apele Române.
Gabor a explicat că, în perioada imediat următoare, Apele Române vor proceda la o serie de pregoliri pe salba de acumulări de pe râul Argeş.
‘ Şi căutăm să luăm toate măsurile să atenuăm undele de viitură în special în acumulările pe care le deţinem în zona Banatului. Avem Bistra, Poiana Mărului, mai avem încă opt milioane de metri cubi, la Valea lui Iovan de pe Cerna mai avem încă opt milioane de metri cubi. Cert este că toate acumulările pe care le avem la ora actuală, în România, sunt aproape de nivel normal de retenţie. Este un fenomen pe care nu l-am mai avut niciodată, să avem cel mai mare stoc de resursă de apă în acumulări’, a mai spus directorul adjunct al AN Apele Române.