”Sunt un suporter convins al Premierului Papandreou, nu doar pentru că este socialist. (…) l-am cunoscut personal, este un personaj extrem de echilibrat, carismatic și care s-a zbatut în cei aproape doi ani de când este în funcție cu o abnegație și o demnitate care fac cinste țării și familiei sale. Nu doresc niciunui politician să se confrunte în viață cu o situație asemănătoare și cred că foarte puțini ar face față cu adevărat la așa ceva. Am vazut și decizia sa recentă de a organiza un referendum prin care să consulte poporul grec asupra unor decizii fundamentale care vor influența viața acestuia pe mulți ani de acum încolo. Eu sunt cu totul de acord cu decizia luată (…)”, scrie Ponta pe blog. ”Nelson Mandela spunea că un lider adevărat arată poporului și ceea ce nu îi convine”, este textul care însoțește postarea lui Victor Ponta de pe Facebook, pe același subiect.
Liderul PSD oferă 6 argumente prin care explică de ce consideră că decizia referendumului din Grecia este corectă.
”Numai un dictator sau un iresponsabil patologic (cum este cazul României) își asumă decizii fundamentale pentru țara sa împotriva voinței propriului popor – țările democratice au o consultare publică măcar la nivelul reprezentanților legitimi ai poporului – Parlamentul; (…) Îi invidiez pe greci că au în sfârșit un lider care ține cont de părerea lor, care are curajul să-și asume propriul rol, dar are curajul să îi întrebe direct pe cei care vor plăti efectiv prețul cumplit al măsurilor luate”, scrie președintele PSD, care adaugă că România este guvernată în prezent de ”personaje care au fost alese în funcție promițând exact contrariul a ceea ce fac”, iar deciziile sunt luate de cei care au sub 10% din încrederea populară, singurul răspuns pe care îl oferă aceștia populației fiind: “>”.
Totodată, liderul PSD subliniază că, deși Papandreou a luat toate măsurile dure cerute de FMI, rezultatul a fost asemănător cu cel din Romania, ”adică situația este mai rea decât înainte din toate punctele de vedere”.
”Linșajul mediatic declanșat imediat în presa europeană dependentă de lumea finanțelor și preluat în modul jalnic și mimetic de „apostolii dreptei” din România mi-a întărit convingerea că Papandreou a procedat bine, a călcat pe mușuroi acolo unde aproape nimeni nu are curaj să o facă de teama marilor „Guverne Mondiale”; de ce nu pot băncile să piardă ele banii împrumutați în mod iresponsabil? Dacă un om obișnuit nu-și plătește datoria, banca îl execută imediat; dacă o banca greșește grav este salvată din banii publici și plătim noi toți în locul lor; asta este echitatea europeană sau americană? Sper că nu!”, mai scrie Ponta, care atrage atenția că și în Europa se aplică dubla măsură, marile puteri având mai multe drepturi decât țările mai sărace.
Liderul PSD spune că unul din motivele pentru care s-a decis să scrie această postare este și că l-au ”înfuriat cumplit” anumite declarații făcute de adversarii săi politici în legătură cu situația Greciei.
”Refuz să cred că dna Udrea (celebră pentru prietenia cu „preşedintele” Norvegiei, acea țară „membră UE”) chiar nu știe că dezastrul financiar și economic al Greciei a fost produs de Guvernul de dreapta. Tocmai din acest motiv, Papandreou și Partidul Socialist aflați în Opoziție au câștigat alegerile în 2009, după care au recunoscut oficial falsurile comise de Grecia în raportarea deficitului și a datoriei publice, au încheiat un acord cu FMI, au luat măsuri de austeritate care au micșorat la jumătate deficitul și se luptă zi de zi cu sindicatele tradițional aliate ale stângii. Nimeni din Europa nu a acuzat noul Guvern pentru dezastrul anterior. Ba din contră, Merkel și Sarkozy l-au sprijinit pe Papandreou în eforturile sale; ca să nu mai pomenesc de câte ori Premierul grec a fost primit de Barack Obama (nu pentru o poza în birou la Biden). Este un semn de tupeu nemărginit să critici guvernul unei țări democratice care vrea să-și consulte propriul popor prin referendum când te cheamă Elena Udrea și ai ca singur merit politic protecția unui președinte care a abuzat de referendumuri pentru tot felul de subiecte penibile”, notează Victor Ponta pe blogul său.
”Îi țin pumnii să reușească, sunt solidar cu grecii care trec printr-o adevărată dramă și mă gândesc că dacă viața m-ar fi pus în fata unei decizii atât de grele aș fi făcut exact ca Papandreou!”, își încheie Ponta articolul de pe blog.
Ministrul Dezvoltării, Elena Udrea, scria marți, pe blogul personal, despre situaţia din Grecia, spunând că „referendumul lui Giorgios Papandreou este deopotrivă nepotrivit şi inutil” şi că ceea ce face premierul grec acum este „apogeul modelului socialist-asistenţial”.