Parchetul l-a acuzat pe fostul preşedinte Mihail Saakaşvili şi pe cei din aparatul său de a fi ordonat poliţiei să disperseze prin forţă o manifestaţie a opozanţilor care încerca să perturbe o paradă militară la 7 noiembrie 2007.
Aceştia sunt acuzaţi şi pentru faptul de a fi pus mâna, în mod fraudulos, pe canalul de televiziune Imedi TV şi pe averile aparţinând omului de afaceri georgian Badri Patarkatsişvili.
Aceleaşi acuzaţii au fost formulate şi împotriva foştilor miniştri de interne, al apărării şi al justiţiei, respectiv Vano Merabişvili, David Kezeraşvili şi Zurab Adeişvili, precum şi împotriva fostului primar al capitalei Tbilisi, Gigi Ugulava.
Mihail Saakaşvili, care se află în prezent în SUA, ţară de care a fost foarte apropiat în timpul mandatului său, nu s-a prezentat luni la audierile de la Parchet.
Această inculpare „va duce la tensiuni în relaţiile dintre Georgia şi SUA şi partenerii europeni”, a lansat Saakaşvili pe pagina sa de Facebook.
El a refuzat în repetate rânduri să se deplaseze în Georgia pentru a fi audiat ca martor în mai multe dosare penale, declarând că nu are încredere în noile autorităţi georgiene.
Venit la putere în 2003 în urma „revoluţiei trandafirilor”, Saakaşvili, văzut ca un reformator prooccidental, s-a aflat în fruntea acestei foste republici sovietice timp de un deceniu, mandatul său încheindu-se în noiembrie 2013. El a fost urmat în fruntea statului georgian de un aliat al miliardarului Bidzina Ivanişvili, duşmanul său declarat, al cărui partid a câştigat legislativele din 2012.