„Lentilele de contact (LC) sunt niște lentile subţiri ce se poartă pe suprafața oculară. Sunt considerate dispozitive medicale cu port pentru corectarea vederii sau în scop estetic/terapeutic. În anul 2004 purtătorii de LC erau estimați la aprox. 125 milioane în lume, iar în 2010 majoritatea purtătorilor de LC aveau vârsta medie de 31 ani, două treimi fiind reprezentate de sexul feminin”, a declarat, pentru RomaniaTV.net, medicul oftalmolog Cristina Coman.
Avantajele lentilelor de contact în comparaţie cu ochelarii de vedere:
Atenție! Lentilele de contact pot cauza probleme oculare dacă nu se respectă modul de folosire și întreținere.
Citeşte şi Sfaturi pentru sănătatea ochilor tăi: Lucruri surprinzătoare care dăunează vederii
„Orice LC, chiar și cele cosmetice, trebuie cumpărate după un consult oftalmologic amănunțit. În urma consultului, medicul oftalmolog va indica diametrul, raza de curbură și tipul potrivit de LC. Igiena necesită o atenţie deosebită, fiind foarte importantă în menţinerea şi prelungirea folosirii LC. Mâinile vor fi spălate înaintea manipulării LC, iar ochiul curăţat cu atenţie. Unghiile lungi pot deteriora lentila, iar machiajul se va face mai puţin abundent, va fi aplicat după inserţia lentilei şi îndepărtat după scoaterea acesteia. Spălarea LC se va face cu ajutorul soluţiilor de întreţinere, iar păstrarea lor în recipiente speciale”, a precizat medicul.
Există mai multe tipuri de LC:
Avantaje: vedere excelentă, perioada scurtă de adaptare, confortabile, corectează aproximativ orice viciu de refracție, ușor de purtat și îngrijit, durabilitate relativ mare, disponibile în diferite nuanțe și bifocale, indicate în astigmatismul neregulat (keratoconus) cu obținerea unei acuități vizuale bune, pot fi utilizate în prezența tulburărilor de secreție lacrimală.
Dezavantaje: risc de descentrare (alunecare) mai mare = mobilitate ridicată, instabilitate la clipit => debriurile (impuritățile) ajung mult mai ușor sub lentila de contact determinând un risc mai mare de infecții la nivelul suprafeței oculare, adaptare dificilă, hidrifilie scăzută.
Citeşte şi FILMELE 3D pot fi PERICULOASE pentru sănătate. Iată ce spun specialiştii
Avantaje: perioada de adaptare rapidă, mult mai comfortabile, cu risc foarte mic de alunecare comparativ cu RGP, disponibile în diferite nuanțe și bifocale, stabilitate, adaptare mai bună ceea ce le face ideale pentru persoanele active; extrem de igienice, grad de hidratare ridicat.
Dezavantaje: necesită vizite regulate la medic, vederea poate să nu fie la fel de clară comparativ cu RGP, necesită înlocuire zilnică.
Avantaje: Risc minim de infecție dacă se respectă instrucțiunile de folosire și înlocuire
Dezavantaje: necesită vizite regulate la medic, vederea poate să nu fie la fel de clară comparativ cu RGP
După modul de folosire, lentile de contact pot fi cu port discontinuu, prelungit sau pot fi purtate şi pe timpul nopţii.
Deşi lentilele de contact sunt foarte căutate, există şi anumite afecţiuni care contraindică utilizarea acestora.
„Există anumite afecțiuni ce contraindică utilizarea LC, cum ar fi: afecțiuni inflamatorii sau alergice oculare, tulburări ale secreției lacrimale. Vizita la medic trebuie să fie periodică (la început la o săptămână, apoi la o lună, apoi la aprox. 3-6 luni sau ori de câte ori este nevoie, respectiv dacă ochiul devine roșu, dureros sau există disconfort ocular) pentru urmărirea în timp a aspectului polului anterior și a lentilei”, a explicat Cristina Coman.
Citeşte şi Culoarea ochilor spune mai multe despre tine decât ţi-ai închipui. Iată cele mai noi descoperiri
Pentru o utilizare ușoară și eficientă a LC, pacientul:
În ceea ce priveşte vârsta de la care un pacient poate purta lentile de contact, „studiile recente au arătat că și copiii de 11 ani sunt capabili să înțeleagă și să respecte pașii ce trebuie urmați pentru aplicarea și întreținerea LC”.