„Azi adoptăm prima rectificare bugetară a anului. Următoarea rectificare va fi probabil la sfârşitul lunii septembrie. Este o rectificare pozitivă, nu tăiem bani de la nimeni, inclusiv la Ministerul Mediului, care urmă să piardă 25 de milioane lei, primiţi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrări, însă de dată asta clar ţintite, pe zona de amenajări şi de combatere a inundaţiilor. Dacă e nevoie de mai mult punem din nou în continuare, în aşa fel încât să ne apucăm de anul asta de lucrurile care sunt cele mai urgenţe”, a afirmat şeful Executivului.
De asemenea, judeţele care au fost în Cod roşu de inundaţii – Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova – vor primi 50 de milioane de lei, iar sume vor fi asigurate şi pentru Timiş şi Caraş-Severin sau alte judeţe, dacă va fi cazul, imediat ce vor fi finalizate evaluările, a precizat Ponta.
Premierul a menţionat că în luna iulie încasările bugetare au fost de 18 miliarde lei, mai mari cu aproape un miliard şi jumătate de lei faţă de luna iulie 2013 (16,6 miliarde lei), planul asumat de încasări fiind realizat în proporţie de 104%.
Citeşte şi Victor Ponta continuă sprijinul pentru persoanele din zonele afectate de inundaţii
„Sper ca asta să însemne că de fapt activitatea şi a Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală, activitatea Parchetelor şi a Justiţiei şi intrarea în vigoare a noii legi a insolvenţei să ne ajute într-adevăr să obţinem rezultate în ceea ce priveşte combaterea evaziunii fiscale şi în felul asta cred că recuperăm în iulie cam tot ceea ce am pierdut prin amânarea unor măsuri timp de trei luni. Dacă păstrăm acest ritm vor fi bani la următoarea rectificare şi pentru rezolvarea altor urgenţe (…) Evident n-au fost bani pentru toată lumea şi n-au fost bani cât erau necesari, dar e bine că dăm şi nu luăm şi, de asemenea, dacă sunt urgenţe până în septembrie, altele decât intemperii, avem fondul de rezervă realimentat. Dacă nu, în septembrie reglementăm tot până la sfârşitul anului”, a spus Victor Ponta.
Prim-ministrul a precizat că, la rectificare, Ministerul Sănătăţii primeşte 500 milioane lei şi Casa de Asigurări de Sănătate – 165 milioane lei, Educaţia – 150 milioane lei pentru plata titlurilor executorii şi 20 milioane pentru grădiniţe şi două universităţi, Ministerul Transporturilor – 350 milioane lei, în special pentru CFR, Ministerul Economiei – 300 milioane lei pentru ajutoare de minimis şi retehnologizare, Ministerul Justiţiei – 43 milioane lei pentru cheltuieli de personal, administrare şi finalizarea unor sedii de instanţe şi Parchete, la Cultură şi Culte câte 10 milioane lei, precum şi 600 de milioane lei pentru arieratele autorităţilor locale, iar MAI primeşte 200 milioane lei pentru Autoritatea Electorală Permanentă – banii pentru organizarea alegerilor, şi credite de angajament de 136 milioane lei pentru retehnologizarea autoutilitarelor şi maşinilor de intervenţie.
Citeşte şi România, AMENINŢATĂ de TORNADE PUTERNICE. Experţii americani atrag atenţia autorităţilor