La începutul şedinţei de Guvern, premierul Victor Ponta a declarat că această primă rectificare bugetară din 2014 este una pozitivă şi că Ministerul Mediului, care urma să piardă 25 de milioane lei, va primi 50 de milioane de lei credite de angajament pentru lucrări ţintite pe zona de amenajări şi de combatere a inundaţiilor.
De asemenea, şeful Executivului a precizat că judeţele care au fost în Cod Roşu de inundaţii – Gorj, Vâlcea, Argeş, Olt, Teleorman şi Prahova – primesc 50 de milioane de lei, Ministerul Sănătăţii primeşte 500 milioane lei şi Casa de Asigurări de Sănătate – 165 milioane lei, Educaţia – 150 milioane lei pentru plata titlurilor executorii şi 20 milioane pentru grădiniţe şi două universităţi, Ministerul Transporturilor – 350 milioane lei, în special pentru CFR, Ministerul Economiei – 300 milioane lei pentru ajutoare de minimis şi retehnologizare, Ministerul Justiţiei – 43 milioane lei pentru cheltuieli de personal, administrare şi finalizarea unor sedii de instanţe şi Parchete, la Cultură şi Culte câte 10 milioane lei, precum şi 600 de milioane lei pentru arieratele autorităţilor locale, iar MAI primeşte 200 milioane lei pentru Autoritatea Electorală Permanentă – banii pentru organizarea alegerilor şi credite de angajament de 136 milioane lei pentru retehnologizarea autoutilitarelor şi maşinilor de intervenţie.
Conform proiectului de rectificare bugetară, publicat cu două zile în urmă pe site-ul MFP, a fost luată în considerare o creştere economică de 2,8% faţă de 2,2%, cât s-a avut în vedere la elaborarea bugetului de stat pe anul 2014, o creştere a produsului intern brut nominal estimat, de la 658,6 miliarde lei la 662,3 miliarde lei, şi a fost prevăzută o majorare a veniturilor bugetului general consolidat cu 1,07 miliarde lei şi a cheltuielilor bugetare cu 1,34 miliarde lei, cu un deficit al bugetului general consolidat mai mare cu 270,7 milioane lei, de la 14,489 miliarde lei la 14,76 miliarde lei, dar menţinut ca pondere în PIB la 2,2%.
Executivul a aprobat suplimentarea bugetului Ministerului Mediului pentru Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură cu suma de 6.000 de lei, pentru regularizarea pârâului Teslui şi refacerea liniei de apărare pe sectorul Mischii-Teslui, judeţul Dolj.
Potrivit hotărârii aprobate de Cabinet, banii provin din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, reprezentând cheltuieli pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în luna iulie 2014.
Tot în şedinţa de joi Executivul a mai suplimentat bugetul Ministerului Mediului cu încă 29.833 lei, reprezentând regularizări de râuri în judeţele Mehedinţi, Dolj, Dâmboviţa, Olt şi Teleorman. Aceste cheltuieli sunt prevăzute pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în lunile aprilie şi mai 2014.
Potrivit Biroului de presă al Guvernului, în şedinţă s-a aprobat hotărârea pentru modificarea anexei la HG nr. 390/2014 privind suplimentarea bugetului Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice pentru Departamentul pentru Ape, Păduri şi Piscicultură din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului, pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse în lunile aprilie şi mai 2014.
Şi bugetul Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a fost suplimentat cu suma de 3.221.000 de lei pentru plata unor titluri executorii având ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar prevăzute de OUG 71/2009, OUG 17/2009 şi OUG 92/2012, potrivit unui comunicat de presă al Executivului.
Suplimentarea de buget a Ministerului Muncii s-a aprobat din suma globală prevăzută cu această destinaţie în bugetul Ministerului Finanţelor Publice – ‘Acţiuni generale’.
Bugetul Sănătăţii a fost, de asemenea, suplimentat în vederea achiziţiei a cinci ambulanţe prevăzute în acordurile de colaborare cu R.Moldova. Suma suplimentară alocată Ministerului Sănătăţii provine din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.