‘Situaţia de securitate rămâne foarte instabilă’, a declarat şeful misiunii olandeze Pieter-Jaap Aalbersberg într-o conferinţă de presă la Kiev, citat de AFP, citată de Agerpres. ‘Nu suntem deloc siguri că putem avea acces acolo cu echipa completă de experţi în viitorul apropiat, dar avem mai multe speranţe decât ieri’, a adăugat el.
O mică echipă de experţi olandezi şi australieni, precum şi observatori OSCE a putut să se ducă joi la locul prăbuşirii într-o misiune de recunoaştere pe un drum de câteva sute de kilometri faţă de 60 km pe calea cea mai directă.
Citeşte şi Ucraina: Explozii puternice lângă locul unde s-a prăbuşit avionul malaezian
Potrivit lui Aalbersberg, dacă reuşesc să ajungă acolo vineri, inspectorii vor desfăşura ‘cercetări limitate’.
Un jurnalist AFP a auzit explozii puternice joi la mai puţin de 10 km de locul prăbuşirii. Între duminică şi miercuri, toate încercările inspectorilor au eşuat din cauza luptelor dintre forţele ucrainene şi insurgenţi.
Armata ucraineană a declarat joi că îşi suspendă ofensiva pentru a favoriza ancheta asupra prăbuşirii Boeingului malaezian, doborât la 17 iulie cu 298 de persoane la bord de o rachetă în zonă separatistă, în timp ce făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur.