14 persoane, militari, au fost ucise într-un atac al separatiştilor în apropiere de localitatea Şahtarsk.
Potrivit reprezentanţilor operaţiunii antitero, militarii au fost atacaţi cu instalaţii de rachete de tip Grad.
Citeşte şi DEZVĂLUIRI: Cine se află în spatele separatiştilor din Ucraina
Potrivit autorităţilor, au fost identificate 10 victime, iar în privinţa celorlalte 4 nu există certitudinea dacă sunt militari sau separatişti. ‘Patru persoane nu au fost încă identificate şi ar putea fi atât soldaţi ucraineni, cât şi terorişti’ (insurgenţi), a precizat Oleksii Dmitraşkivski, purtător de cuvânt al Statului Major ucrainean, potrivit Agerpres.
Forţele ucrainene au anunţat mai devreme că trupele lor au căzut ‘într-o ambuscadă’ a separatiştilor în această localitate, situată la aproximativ 25 km de locul prăbuşirii avionului de linie malaezian, unde experţii internaţionali încearcă să ajungă pentru a-şi continua investigaţiile.
Un post de televiziune ucrainean relatase vineri că până la 20 de soldaţi ucraineni au fost ucişi într-un atac al separatiştilor proruşi în estul Ucrainei, dar o sursă militară a sugerat că numărul morţilor ar putea să fie mai mic, potrivit Reuters.
O unitate de paraşutişti a fost atacată cu mortiere şi tiruri trase de tancuri în apropiere de Şahtarsk, iar numărul victimelor este în curs de verificare.
Postul de televiziune Hromadske.tv a indicat că a fost atacată o unitate din cadrul Brigăzii 25-a aeropurtate, printre victime figurând şi comandantul batalionului doi. ‘Sunt foarte mulţi răniţi, este greu de indicat o cifră. În prezent, aceştia sunt transportaţi cu elicopterele la Dnepropetrovsk’, menţionează postul de televiziune pe site-ul său de internet.
Rebelii anunţaseră joi seara distrugerea a 30 de piese de tehnică militară în luptele date lângă Şahtarsk, dar fără să indice vreun bilanţ al victimelor umane, potrivit Ria Novosti.
Forţele ucrainene şi-au reluat vineri ofensiva împotriva insurgenţilor proruşi, suspendată în ajun pentru a facilita ancheta internaţională cu privire catastrofa zborului MH17, care a condus la adoptarea unor sancţiuni economice fără precedent împotriva Rusiei, acuzată că îi înarmează pe rebeli.
‘În prezent, acţiunile militare sunt într-o fază activă’, a confirmat Dmitraşkivski, indicând că ‘nicio luptă nu se duce în zona prăbuşirii Boeing-ului’. ‘Astăzi (vineri) grupul de experţi internaţionali va continua să lucreze’, a adăugat el.