BBC a realizat recent o analiză a accidentelor aviatice din 1993 până în prezent, în funcţie de cauzele tragediilor. Cu trei catastrofe într-o săptămână şi peste 700 de victime, 2014 se anunţă deja un an negru pentru transportul aerian civil.
Sherwood recomandă câteva reguli pe care oricine ar trebui să le ştie înainte de a se urca într-un avion:
1. Oricât de greu ar fi de crezut, rata de supraviţuire în cazul unui accident de avion este de 95,7%. E bine să vă amintiţi în astfel de momente că probabilitatea de supravieţuire este, deci, foarte mare.
2. Aveţi doar 90 de secunde pentru a ieşi dintr-un avion care a luat foc. Orice secundă în plus înseamnă că flăcările vor ajunge înăuntru şi vor înghiţi tot. Cu toate acestea, nu flăcările omoară oamenii ci fumul. Fumul de la bordul avionului, după prăbuşire, îl poate sufoca pe un om în cateva minute, după care îl omoară. Evacuarea unui avion plin de fum e extrem de dificilă. Pentru astfel de situaţii, se recomandă numărarea scaunelor între locul de pe bilet şi cea mai apropiată uşă înainte de decolare.
3. „Plus 3 – minus 8”, aceasta însemnând minutele de la decolare şi cele înainte de aterizare, când trebuie să fiţi în stare de vigilenţă. Sunt minutele „critice” în care se produc aproximativ 80% dintre accidententele aviatice. Nu luaţi pastile de somn, nu vă scoateţi pantofii, nu ascultaţi muzică şi nu dormiţi în aceste intervale, ci păstraţi-vă starea de vigilenţă maximă pentru a putea reacţiona prompt dacă se produce vreun accident.
4. Faceţi un plan de acţiune. Ţineţi minte unde se află ieşirile de urgenţă şi număraţi rândurile de scaune care vă despart de acestea. Gândiţi-vă şi cum aţi putea să ieşiţi dacă accesul la acestea ar fi blocat. Experţii sunt de părere că nu există locuri mai sigure decât altele în avion, deoarece accidentele aviatice sunt evenimente cu foarte multe variabile, şi nimeni nu poate şti care parte a avionului va fi cel mai grav afectată sau cel mai bine ferită. Însă locurile din primele cinci rânduri de la ieşirea de urgenţă a avionului oferă cele mai multe şanse de supravieţuire a pasagerilor care le ocupă.
5. Cu cât sunteţi mai „subţiri”, cu atât vă strecuraţi prin spaţii mai înguste, iar cu cât sunteţi mai sănătoşi şi mai agili, cu atât vă mişcaţi mai repede şi veţi ieşi mai iute din avion.
6. Nu intraţi în panică! Panica este duşmanul supravieţuirii. Încercaţi să vă păstraţi calmul, şi concentraţi-vă pe planul de salvare de urgenţă şi pe instrucţiunile date de personalul de zbor. În asemenea situaţii, numai 10% dintre oameni sunt în stare să gândească clar. Ascultaţi-i şi urmaţile instrucţiunile!
7.Există şi „planul B”. Nu căutaţi doar o ieşire de urgenţă care poate să fie cea mai aglomerată. Gândiţi-vă şi la a doua.
Citeşte şi: Miracole aviatice: Cele mai spectaculoase accidente de avion din care au scăpat toţi pasagerii
8. Nu ignoraţi instructajul pregătitor pe care îl face personalul de zbor de fiecare dată când urcaţi în avion. Chiar dacă o ştiţi pe dinafară, ascultaţi-o din nou, cu atenţie. Conţine informaţii vitale. Asiguraţi-vă că le-aţi înţeles. Dacă avionul este pe cale să se prăbuşească, vi se va recomanda să vă aşezaţi în poziţia fetală, sau dacă nu aveţi loc, să vă lipiţi fruntea şi coatele de scaunul din faţă. Poziţia are rolul de a limita mişcarea de forfecare a trunchiului, şi de a împiedica izbirea de scaunul din faţă.
9. Purtaţi încălţăminte confortabilă în timpul zborului. Vă ţine picioarele mai odihnite şi puteţi să vă mişcaţi mai uşor. Pe cât posibil, purtaţi încălţăminte din piele naturală. În caz de incendiu, nu ia foc repede.
10. Evitaţi consumul de alcool în timpul zborului. În felul acesta vă păstraţi luciditatea şi veţi reacţiona prompt şi eficient în caz de pericol. De asemenea, luaţi poziţia recomandată de personalul de zbor (centura, plierea corpului cu capul spre genunchi, etc.) pentru a nu suferi fracturi sau lovituri mortale în cazul unei prăbuşiri, la impactul avionului cu solul.
11. Ignoraţi bagajul de mână în cazul unui accident. Şi o „comoară” dacă transportaţi în el, aceasta nu are mai multă importanţă decât viaţa.
12. Într-o situaţie de urgenţă, oamenii se comportă instinctiv, şi încearcă să desfacă centura de siguranţă aşa cum o fac şi la maşini, adică apasând pe un buton. Centurile de siguranţă ale avioanelor au un mecanism diferit de prindere, cu o cataramă, cu care e bine să vă familiarizaţi la urcarea în avion.
Citeşte şi: Lumea văzută din cabina piloţilor. Fotografii supranaturale realizate la peste 10.000 m înălţime
13. În cazul în care călătoriţi cu familia, discutaţi despre ceea ce va trebui să facă fiecare dacă se va produce un accident. Veţi fi mai bine pregătiţi pentru a salva întreaga familie.
14. Amintiţi-vă că supravieţuirea nu constă doar în abilitate fizică, ci şi în antrenamentul mintal. În cazul unui accident nu vă permiteţi să aveţi niciun moment de ezitare. Pregătiţi-vă pentru orice, fiţi gata să săriţi şi peste scaune dacă e nevoie sau să vă târâţi pe culoar sau orice altceva pentru a ajunge la uşa de ieşire în caz de pericol.